Ocelový dům

Ocelový dům
Adresa: Südstrasse 5, Desava, Německo
Realizace:1926-27


Ocelový dům vznikl koncem roku 1926 na kraji sídliště Törten. Návrh je od Georga Mucheho a mladého architekta Richarda Paulicka. Šlo o experimentální dům, na jehož projektu pracoval Georg Muche už od roku 1923. Měl to být dům, který roste s rodinou. Bohužel kvůli vysoké ceně nosných profilů tohoto systému nebylo reálné, že tato myšlenka prorazí.
Nosná konstrukce sestává ze svislých zdvojených T-profilů v modulové rozteči 1,5m, na které byly s pomocí speciálních svorkovnic upevněny ocelové tabule Siemens-Martin. Tabule byly nejprve připraveny a opatřeny okenními a dveřními výplněmi. Díky náročné přípravě bylo pak konečné sestavení celého domu otázkou několika dnů.
Povrch vnitřních stěn byl také plechový. Tepelnou izolaci zajišťovaly rohože z torfolea – stlačené rašeliny(!) – a vzduchová mezera. Střešní konstrukci tvořil prkenný záklop a střešní lepenka.
Na podlahové ploše 80m² obsahoval dům obývací pokoj, tři ložnice, kuchyň, koupelnu, spíž a prádelnu.
Projekt byl umožněn tím, že se Gropius po počátečním váhání vzdal dvojice zamýšlených řadových domků sídliště Törten. Dům byl dokončen roku 1927, kupec se však našel až roku 1932. Do roku 1988 byl objekt obýván různými rodinami, poté byl rekonstruován do původní podoby a slouží jako informační stánek Nadace Bauhaus Dessau. Jedná se o poslední ocelový dům, který v Německu z této doby ještě stojí. Ke konci 20. let byla postavena celá sídliště ocelových domů, které byly postupně nahrazeny domy zděnými.
0 komentářů
přidat komentář