Obytný blok Tetris

Stanovajski blok Tetris

Obytný blok Tetris
Spolupráce:Martina Lipicer, Nejc Blatistič, Andrej Gregorič, Ana Kosi
Adresa: Poljanska cesta 44, 46, Lublaň, Slovinsko
Investor:Gradis G group
Projekt:2005
Realizace:02.2006 - 09.2007
Užitná plocha:5000 m2
Zastavěná plocha:900 m2
Náklady:4 500 000 Euro


Obytný blok Tetris leží na území bývalých kasáren v sousedství rozsáhlého urbanistického celku od stejných autorů. Na rozdíl od obřího sídliště se 650 byty, které bylo dokončeno v roce 2006, působí čtyřpatrová 58 metrů dlouhá hmota komornějším dojmem. Z výkresů vyplývá, že se jedná o první z celkem tří identických staveb, které budou lemovat Poljanskou cestu. Řezy rovněž odhalují, že je dům větší, než jak se tváří. Podzemní parkoviště totiž zabírá daleko větší objem než jeho nadzemní bytová část. Až se zbourají okolní polorozpadlé domy a dostaví zbývající dva bloky Tetrisu, tak se opět zvýší kvalita života na východním okraji centra Lublaně.
Na sochařsky pojednané fasádě nového domu Tetris jsou mezi sebou jednotlivé byty jasně rozpoznatelné pomocí barevného obložení. Laminátové obkladové desky jsou laděny do zemitých tónů od béžové až po černou a jejich skladba na fasádě se nápadně podobá prastaré počítačové hře Tetris. Úkolem této dobře známé hry je poskládat do sebe co nejkompaktněji rozdílné padající prvky. U tohoto domu však bylo potřeba vytvořit 've hře co nejvíce chyb', čímž jsou rozuměny mezery pro okna a balkóny. Orientování těchto otvorů je pootočeno o 30 stupňů do klidnější jižní části. Navíc se tak autoři v budoucnu vyvarují přímým výhledům do protější dvojice plánovaných domů Tetris na východní a západní straně pozemku. Obě 58m dlouhé fasády jsou narušovány vertikálními pruhy velkoryse navržených lodžie, které podtrhují skulpturální výraz celé stavby. Na sever, kudy probíhá rušná komunikace, se dům obrací svojí kratší patnáctimetrovou stranou. V jižní části pozemku se nachází společná zahrada.
Každý z bytů (30 - 70m²) disponuje vlastní prosklenou lodžií. Díky vytlačení nosných konstrukcí do obvodového pláště lze vnitřní dispozice bytů lehce měnit podle přání zákazníka. Přestože rozpočet projektu počítal jen s částkou 650 euro/m², tak se architekti nevzdali kvalitních materiálů jako dubových podlah nebo žulové dlažby.
OFIS Arhitekti si vytvořili snadno rozpoznatelný rukopis, který je zaměřen na plastickou hru s fasádami. Svým uměním stavět zajímavě, levně a pak s dvojnásobným ziskem prodat si získali řadu developerů. Ze strany uživatelů dokáží jednoduchými prostředky svádět boj s monotónností velkých obytných bloků, čímž navozují důvěrnou a přívětivou atmosféru svých projektů.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od OFIS arhitekti