GIG - inovační centrum

GIG - inovační centrum
Adresa: Alfred-Nobel-Strasse 1, Völkermarkt, Rakousko
Soutěž:1993
Realizace:1994-95
Užitná plocha:2060 m2


Asi na každého, kdo správně odbočí z dálnice vedoucí z Klagenfurtu směrem na východ, musí Domenigova správní budova inovačního centra Völkermarkt působit jako z jiného světa. V ploché krajině se mezi poli vzpíná pětipatrová stavba, která jakoby vyskočila z Gigerových futuristických kreseb. Náklady na čtvereční metr administrativní plochy asi nebyly nejnižší, také výhled z nejvyššího patra se nezdál být příliš zajímavý, přesto se našel investor ochotný poskytnout Domenigovi dostatek prostoru k realizaci. Uvědomoval si, že s touto architekturou zcela jistě nezapadne do šedi průmyslových hal a administrativních boxů mnoha ostatních impulzních center. Podobnou cestou se v hustě obydlených částech Vídně vydalo také sdružení BKK-3.
Objekt inovačního centra se nachází na začátku průmyslového parku Völkermarkt a tvoří jej správní budova spojená mostem s výrobní halou. Správní budova je usazena na zvýšené platformě a výtvarně (ale i místně) se tak odděluje od průmyslových hal. Správní budova má dynamický ráz - zakřivené ocelové křídlo, které se směrem nahoru zjemňuje. Umístění výtahu a schodiště je řešeno ze strany v samostatném objektu. Správní budovu tvoří betonový sokl a na něm osazena prosklená hmota kanceláří s vykonzolovanou hliníkovou konstrukcí. Ocelová konstrukce výrobních hal je opláštěná plechem. Most spojující obě tyto části tvoří ocelová příhradová konstrukce.

GIG Völkermmarkt, ležící v areálu Kärnten Technologie GmbH, je regionálním impulzním centrem pro mladé průmyslové podnikatele z oblasti jižních Korutan. Čtyřicetihektarový průmyslový park leží východně od Klagenfurtu asi 1 km od sjezdu z dálnice A2. Park leží asi 25 km od zemského hlavního města a po dálnici A2 je dostupné za 15 minut. Proto může být bezproblémově využíván obslužné centrum hlavního zemského města. Areál je kompletně uzavřený, příjezd je dálniční odbočky Völkermarkt-Ost. Z celkové plochy 40 ha průmyslovém marku je přibližně 10 ha osídleno a ca. 3 ha jsou věnovány drobným živnostníkům. GIG je regionálním servisním centrem se službami a infrastrukturou zhotovenou na míru. Nabídka sahá od kompletně vybavených kanceláří až po doprovodné poradní programy. Všechny tyto výkony mohou být také prováděny regionálními firmami. Inovační centrum bylo otevřeno roku 1995 a v roce 2001 bylo plně vytíženo třinácti nájemci.
informace z domovských stránek inovačního centra
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Domenig & Wallner