Vasamuseet

Vasamuseet
Adresa: Galärvarvsvägen 14, Stockholm, Švédsko
Soutěž:1981
Realizace:2.11.1987 – 15.06.1990


Stefan Evensen, SMM
Zvláštní architektura muzea byla v době výstavby dosti sporná. Vzhled budovy tvoří jak samotná stavba, tak i vlastní loď se stožáry a stěžni. Interiér muzea je záměrně tmavý, aby hlavní pozornost byla směřována na vystavovanou loď Vasa.
Dne 10. srpna 1628 vyplulo několik královských válečných lodí ze stockholmského přístavu. Největší z nich byla nově postavená Vasa, pojmenovaná po vládnoucí dynastii. Na znamení slavnostní události byla vypálena salva z postranních děl lodi. Když se mohutná loď pomalu blížila ke vstupu do přístavu, zvedl se prudký vítr. Vasa se naklonila na bok, ale znovu se vzpřímila. Další závan větru ale položil loď na bok. Otevřenými otvory pro děla se nahrnula voda. Vasa klesla ke dnu a vzala s sebou nejméně 30, možná až 50 ze 150 členů posádky. Tento příběh se měl odehrát  333 let předtím, než Vasa znovu spatřila světlo světa.
Vasa je jedinou dochovanou lodí na světě pocházející ze 17. století. S 95 % zachovaných původních částí a zdobená stovkami vyřezávaných soch je Vasa jedinečným uměleckým dílem a jednou z předních turistických atrakcí na světě.
0 komentářů
přidat komentář