Škola audiovizuálních umění

Škola audiovizuálních umění
Adresa: Muotoilijankatu 3, Arabianranta, Helsinky, Finsko
Projekt:2000
Realizace:2001-02
Užitná plocha:6200 m2
Obestavěný prostor:30000 m3


Projekt
Budova leží v Arabianranta, staré průmyslové části Helsinek s bohatou tradicí umění a řemesel, kde můžete kupříkladu ještě dnes nalézt hlavní keramickou dílnu firmy Hackman. Helsinská Univerzita umění a designu se sem přestěhovala právě s ohledem na tvůrčí tradici celého okolí. Úkolem bylo navrhnout novou budovu Fakulty médií a výtvarného umění, která by přirozeně zapadla do zdejšího kontextu. Projekt zahrnoval nové prostory pro 300 studentů včetně ateliérů, učeben, počítačových pracovišť, auly a restaurace.

Interiér
Ve směsi interiérových materiálů hrají stěžejní roli různě upravované plechy. Uvnitř budovy jsou všechny kovové plochy pozinkované. V kombinaci s barevnými překližkovými boxy a neopracovaným betonem působí výsledné prostředí uvolněným, industriálním dojmem. Plechy jsou použity rovněž na akustických stěnách společně s izolací absorbující zvuk. Díky své 30% propustnosti funguje jako akustický plášť. Úhlopříčné průhledy zvyšují světlost interiéru a pocit jeho prostornosti.

Pixel
Barevnou devítiposchoďovou budovy lze vnímat jako ohromný pixelový obraz, který svazuje vzhled budovy s jejím moderním kontextem – tedy novými médii a počítačovou vizualizací. Zeď se skládá z různých hotových  hotových plechů různých rozměrů. Cílem bylo dosáhnout maximálního efektu s minimálními náklady. Výběru barev v rámci existující palety barev hotových vyráběných plechů se účastnil malíř Markku Pääkönen.

Kontejner
Místo stavby leží pouhých 300 metrů od mořského pobřeží. Je zde cítit silná historická vazba na funkci nedalekého přístavu. Dalším hlavním motivem pro použití barevné kompozice z hotových plechů na druhé straně budovy bylo vytvořit abstraktní referenci na nedaleké hory přepravních kontejnerů. Nová budova je tak svázána s historií místa. Z dálky lze vidět zároveň hory kontejnerů i jejich abstraktního souseda.

Noční architektura
Severní fasádu tvoří pozinkovaný plec ha na něm posazená čtyřposchoďová prosklená vitrína. Jejím účelem je ukazovat vnějšímu světu neutuchající činnost uvnitř budovy a zároveň vytvořit jakousi obrovskou svítilnu coby orientační bod za dlouhých zimních nocí.
Barevné překližkové boxy, hlavní schodiště s kovovými zdmi a strop společně vytvářejí kinetickou třírozměrnou prostorovou skulpturu. Je zde soustředěna většina otevřených a společných funkcí budovy, aby tak vznikla otevřená a neobyčejná atmosféra.
ARK-house arkkitehdit

Škola poskytuje vzdělání v oboru audiovizuální komunikace. Je umístěná v bývalém průmyslovém prostředí Helsinek. Vnitřní prostor se skládá z tradičních tříd, kde je kladen důraz na práci v malém týmu. Dále jsou zde studia se speciálními akustickými vlastnostmi, posluchárna pro 300 osob, restaurace a knihovna.
Škola slouží středoškolským studentům a je výtvarně a architektonicky navržena tak, aby odrážela jejich postoj ke světu a životu. Použité materiály a barvy mají odrážet představu světa: vědomě uvolněnou a podporující tvořivost. Na stavbě je použito tenkých plechů v jeho různých formách (hladký, vlnitý a děrovaný), surový beton uspořádaný do bloků a dřevěných v různých odstínech nalakovaných překližek.
Stavba je v provozu 24 hodin denně. Společné a otevřené prostory jsou umístěné ve čtyřech podlažích podél skleněné fasády. Každé podlaží je individuálně navrženo. Podlaží byla rozdělena do podélných pásem. Každá zóna má, tak jako jednotlivá podlaží, svůj jedinečný charakter, zvýrazněný použitím různých materiálů a barev.
Stavba byla zrealizována od záměru za rekordních 14 měsíců.
Eva Bečvářová, Matěj Kosík
0 komentářů
přidat komentář