Médiacentrum lume

Médiacentrum lume
Adresa: Hämeentie 135 C, Helsinky, Finsko
Investor:Varma-Sampo
Realizace:1995-2000
Užitná plocha:12180 m2


Umělecká laboratoř pro digitální dobu
University of Art and Design Helsinki (UIAH) sídlí v industriálních prostorách staré keramičky Arabia v historické části Helsinek, kde bylo roku 1550 město původně založeno. Výroba průmyslového designu má v této oblasti svoji dlouhou tradici. S příchodem moderních technologií do keramického průmyslu mohly být prázdné části starých továrních hal nabídnuty k novému využití.
Audiovizuální centrum je zčásti začleněno do zrenovované výrobní haly sousedící se stávající budovou univerzity. Filmová a televizní studia, černé divadlo a sál jsou umístěny v nové přístavbě. Médiacentrum je součástí širšího urbanistického projektu na přestavbu bývalého průmyslového bloku. Na rozlehlý komplex lze pohlížet jako na malé město, které je hierarchicky uspořádané do náměstí, bulvárů, zadních traktů a servisních oblastí. Při renovaci staré výrobní haly byly zachovány její původní rysy, které se výborně doplňují s potřebami nové funkce. Prosklená chodba spojuje nový vstup s náměstím plánované obytné čtvrtě. Chodba nabízí místo k vystavování studentských projektů. Stejně tak slouží jako předsálí auditoria pro 400 diváků a experimentálního divadelního prostoru.
Médiacentrum Lume v sobě obsahuje celou řadu vrstev: funkcí, strojového vybavení, elektrických instalací a rozsáhlou kabelovou síť. Architektura se spoléhá na vyvážený soulad těchto vrstev. Fungování domu by se dalo přirovnat k počítačovému mikročipu; spíš než aby ze sebe fetišisticky vytvářelo materiální ikonu, tak se zaměřuje na správné řízení proudů energie.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Heikkinen-Komonen Architects