Rodinný dům v Praze-Stodůlkách

Rodinný dům v Praze-Stodůlkách
Adresa: Ostřicová ul., Stodůlky, Praha, Česká republika
Realizace:2006
Užitná plocha:302 m2
Náklady:8 000 000 CZK


Volně stojící rodinný dům byl postaven na mírném severním svahu, na parcele se vzrostlou zelení. Dvě vysoké borovice byly zachovány a včleněny do konceptu domu.
Jedná se o dvoupodlažní domek, kde každé podlaží tvoří samostatnou bytovou jednotku. Z východní strany k objektu přiléhá dvougaráž. Bytové jednotky (podlaží) mají společný hlavní vchod a jsou spojeny vnitřním schodištěm, hlavní vertikální komunikací. Vstup do bytové jednotky v 1. PP (částečně zapuštěný suterén) je možný také z boční strany a přes garáž. Obytné místnosti obou bytů jsou orientovány na jihozápad, obývací pokoj je prosvětlen také od severozápadu. Je propojen s kuchyňským koutem, který je možné ve spodním bytě oddělit posuvnou příčkou. Jídelna už je součástí obývacího pokoje, odtud se vychází na terénní terasu (1. PP) nebo na zavěšený balkon (1. NP). Ložnice jsou situovány do privátních částí, k nim je přiřazeno hygienické zázemí, koupelna a oddělená toaleta s bidetem.
Obvodové zdivo je kombinací nosného zdiva Porotherm 30 P+D se železobetonovými sloupy a výsledný plášť je následně zateplen. Sloupy 300/300 mm jsou vyneseny ze základové monolitické železobetonové desky přes obě podlaží a je do nich opřena monolitická konstrukce zastřešení.
Střecha je konstrukčně řešena jako plochá jednoplášťová nevětraná. Celý objekt je založen na principu nízkoenergetické stavby, je značně zateplen (použití termpancíře – polystyren stabilizovaný EPSS tl. 140 mm na obvodových stěnách 1. NP a v 1. PP polystyrenové fasádní desky Austrotherm XPS tl. 100 mm, obklad režnými pásky Klinker). Plánované tepelné čerpadlo nebylo prozatím osazeno, vytápění a ohřev TUV jsou řešeny pomocí samostatných elektrokotlů.
Autorská zpráva
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Adam Rujbr Architects s.r.o.