Dům pro Tristana Tzaru

Maison Tristan Tzara

Dům pro Tristana Tzaru
Autor: Adolf Loos
Adresa: 15, avenue Junot, Montmartre, Paříž, Francie
Investor:Tristan Tzara
Realizace:1925-27


Dům Tristana Tzary je obytný dům, který byl postaven v letech 1925-27 pro spisovatele Tristana Tzaru. Nachází se v 18. pařížském obvodu na adrese avenue Junot 15. Je chráněn jako historická památka a dodnes slouží k bydlení.
Tristan Tzara nabídl Adolfovi Loosovi zákazku rodinného domu s ateliérem v roce 1925. Loos nabídku přijal, neboť to pro něj byla možnost prosadit se v Paříži jako architekt, navíc byla stavba určená jednomu ze členů pařížské avantgardy.
Pro dům byl vybrán malý svahovitý pozemek na západním úbočí Montmartru, což Adolf Loos využil tím, že uvnitř domu mohl pracovat s různými výškami prostoru. Dům je široký 10,6 metrů a dlouhý 17,6 metrů. Fasáda orientovaná do ulice je symetricky rozdělená na dvě části. Spodní část je kamenná, vrchní je omítnutá. Fasáda směrem do zahrady je asymetrická. Působí dojmem tří podlaží s velkými okenními otvory. Dvůr je zastřešený. Obytná část domu začíná ve třetím podlaží, které je charakteristické rozdílnými výškovými úrovněmi. Nachází se tu velký a malý salón, jídelna a pracovna.
Interiérová úprava spočívá v obložení sloupů a podpěr deskami z překližky, přičemž upevňovací vkruty zůstávají nezakryté. Stěny a stropy jsou barevné. Interiéry byly zařízené italským a starým francouzským nábytkem. Doplňky tvořily sbírkové předměty afrického umění a surrealistické obrazy.

Tristan Tzara
, básník, dramatik a zakladatel dadaismu, se narodil jako Samuel Rosenstock 16. dubna 1896 do židovské rodiny v rumunském Moineşti. Pseudonym začal používat od roku 1915. Jméno mělo odkazovat k jedné z Wagnerových oper, zatímco příjmení Tzara tvoří západní přepis rumunského slova „ţară” (země/vlast). Od roku 1919 Tzara žil v Paříži, kde svojí tvorbou usiloval o zničení všech estetických, morálních, filosofických a náboženských hodnot, na nichž stojí západní společnost, nakonec však zůstalo pouze u protestu. Měl přátelský vztah k české avantgardě, spolupracoval s 'Devětsilem' a přednášel v Praze.
zdroj: www.wikipedia.org
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Adolf Loos