Rekonstrukce a dostavba řadového rodinného domu

Rekonstrukce a dostavba řadového rodinného domu
Projekt:05-08/2000
Realizace:11.2000 - 03.2001


MÍSTO
Dům stojí ve staré části Letňan, kde do struktury samostatných rodinných domků byly v padesátých letech vestavěny dvoupodlažní bytovky a malometrážní řadové rodinné domy.

DŮM PŘED REKONSTRUKCÍ
Dům byl původně postaven jako svépomocná stavba s důrazem na minimální náklady stavebních konstrukcí a s maximálním využitím každého z 48 m2 zastavěné plochy. Šířka domu včetně konstrukcí je 5,3m. Z dnešního pohledu a podle stávajících platných norem by dnes takové dílo nebylo možné vůbec realizovat. Původní dispozice počítala s hospodářským využitím zahrady (velké 350 m2), kam se chodilo přes druhé zádveří okolo wc a koupelny, a do samotné zahrady vedlo v přízemí pouze okno z kuchyně, jediná obytná místnost byla zároveň vstupem do domu a byla obrácena do ulice.

ZADÁNÍ - ŘEŠENÍ
Jednoznačnou prioritou při rekonstrukci bylo použít zahradu (dnes již se vzrostlými stromy) k bydlení, tak, aby se využilo to nejcennější, co může bydlení v přízemí domu nabídnout - přímý přechod a pohled z pokoje do zahrady. Nová přístavba je ukončena velkým dvoudílným posuvným oknem a dřevěnou palubou. Velikost přístavby se podřídila vzrostlé Magnolii.
Samotné dispozice uvnitř objektu byly maximálně uvolněny, z původních příček zůstala pouze část zdiva u schodiště, vzhledem k nedostatku ploch byla navržena dlouhá vestavěná skříň podél nosné stěny sledující osu vstupu tak, že ihned po otevření dveří máte průhled až do zahrady. Stěny místností tak mohou zůstat bez nábytku.
Podlahy jsou dřevěné dubové, dlažba ze světle bílého terazza. Akustické obklady stěn, zateplení východní fasády i podhled v obývacím pokoji je z šedého broušeného Cembonitu. Vestavěný nábytek v kuchyni a koupelně je z šedého laminátu, obklady skleněnou šedou mozaikou. Pracovní desky a původní zrepasované schodiště má shodnou purpurovou barvu.
Plocha před domem vedle zádveří byla vysypána kamennou drtí a bylo namontováno nové oplocení ze dřeva a zinkové oceli.
Při rekonstrukci byly v maximální míře zachovány a opraveny funkční stavební prvky (okna, dveře, dřevěné schody …) , nové jsou veškeré technické instalace a vybavení. Použité materiály a technická řešení byly navrženy s ohledem na maximální efekt (funkčnost) při dodržení nízkého limitovaného rozpočtu.
Ještě rok po dokončení objektu probíhala přeměna původní užitkové zahrady na obytnou. Mimo zahradních úprav byl smontován zahradní altán. Konstrukce je šroubovaná z ocelových zinkovaných dílů, stojky nesou třímetrovou konzolu s metrovým přesahem v opačném směru. Podlaha je z fošen, záda a podhled z prken z mořeného smrkového dřeva, mezi střešními profily jsou osazeny průsvitné polykarbonátové desky. Toto řešení umožňuje získat zastřešenou plochu bez dalších podpor a tak tři strany altánu zůstávají plně otevřeny do zahrady. Celková zastavěná plocha je 24 m2.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od S.H.S architekti s.r.o.