Rodinná vila Kadaň

Rodinná vila Kadaň
Adresa: Pod Svatým kopečkem, Kadaň, Česká republika
Investor:manželé Georgievovi
Projekt:4/2002 – 9/2002
Realizace:3/2003 – 7/2004
Zastavěná plocha:136 m2
Obestavěný prostor:965 m3
Náklady:4 500 000 CZK


Koncepce návrhu je volně inspirována působením klasických vil - vytvoření pevného domu s jasně čitelnou formou. Vnitřní prostor, rozvržení a velikost a forma otvorů i zvolené materiály jsou již svébytné. Cílem návrhu bylo vytvoření domu, který bude v místě působit samozřejmě a přesvědčivě. Dům, který bude mít silný výraz, v kterém se bude dobře žít.
Krásné místo s ojedinělým výhledem nad ohbím řeky Ohře je součástí nové zástavby na okraji Kadaně.
Dům je osazen do přirozeného svahu pozemku, jeho spád ovlivnil výškové rozvržení jednotlivých podlaží. Mezi domem a ulicí jsou ponechány vzrostlé stromy.
Hlavní obytné podlaží - přízemí je o 1m výše než zahrada na jižní straně, v horizontu krajiny se plocha zahrady z interiéru domu téměř neuplatňuje. Se zahradou je přízemí spojeno venkovními schody na travnatou terasu přesně vymezenou v jinak přírodním svahu.
Vnější klidná forma domu ukrývá dvoupodlažní vnitřní atrium, které určuje prostorové řešení celého domu. Je umístěno v těžišti domu, propojuje obě podlaží, vpouští do středu domu východní a jižní slunce, je jídelnou, hernou, je součástí obytného prostoru. Při slunečném počasí se po odsunutí francouzských oken stane součástí venkovního prostoru.
Dům bude sloužit pro čtyřčlennou rodinu. Na přízemí je umístěn obytný prostor s kuchyní, vstupní prostory, nutné zázemí a garáž. V podkroví jsou umístěny ložnice a koupelna. Ložnice rodičů je doplněna pracovnou a šatnou. V podsklepené části je prádelna, technické zázemí a sklad.
Dům je opatřen ušlechtilou škrábanou omítkou s větším množstvím slídy. Nosné prvky stěn a stropů jsou z keramických materiálů. Otvory v domě jsou vedeny až na výjimky ke stropu.
Rohová okna v patře jsou skosena, dům je k nebi odlehčen.
Před spodní částí domu u francouzskými oken jsou navrženy stříhané keře, mezi kterými bude dům jenom prosvítat, z dálkových pohledů tak bude jemně navazovat na zahradu.


"Nevím proč, ale připadl jsem si zde jako ve Středomoří. Asi ty borovice za zády a výhled ze skály na moře, pardon - od cesty do údolí Ohře. Ten dům je navržen až překvapivě přesně. A jeho rozvrh, článkování a proporce dávají naději, že třeba jednou nezatuhneme buď v katalogových chaloupkách, nebo sofistikovaných bedýnkách. Ty jsou obé při vší touze po originalitě odvozené. Tento je při své obyčejnosti originálem."
komentář Ing. arch. Jana Jehlíka v knize Česká architektura 2003-2004
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jent ak
zdenka
19.07.07 06:38
jen tak
Niry
20.07.07 07:57
výhled
Dušan
22.07.07 09:55
oko
orinka
22.07.07 05:39
Whow!
sauer
22.07.07 08:52
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier K2