Rodinný dům manželů Czudkových

Rodinný dům manželů Czudkových
Adresa: Palisova, Kylešovice, Opava, Česká republika
Projekt:2004
Realizace:2006
Zastavěná plocha:225 m2
Plocha pozemku:1157 m2


Lokalita mezi Opavou a blízkými Kylešovicemi je ideálním místem pro bydlení. Za tímto účelem byla vyhledávána již v meziválečném období a dnes tvoří obě sídla jeden srostlý celek. V posledních letech dochází v území k satelitnímu bujení směrem na západ a dům Czudkových stojí právě na jedné parcele nové výstavby.
Rodinný dům - či snad výstižněji řečeno - vila rodiny Czudkových je bezesporu nejlepší architekturou v území. Sousední domy patří k laciné katalogové produkci nebo se naopak pokoušejí za každou cenu ukázat přítomnost architekta. Vila Czudkových stojí vůči nim v absolutní opozici. Funkčně vhodnější forma domu doplněná o kvalitní materiály je jako růže v trní.
Architekti Řezák a Wittassek navázali na nejlepší tradice moderny. Vilu tvoří tři základní prizmatické objemy, z nichž prostřední kvádr je převýšen a bazilikálním způsobem prosvětluje střed dispozice. Obklad domu tvoří modřínové palubky a na sucho ložený slezský kámen. Materiál fasád není důsledně aplikován na jednotlivé hmoty kompozice, ale podle výtvarné potřeby je s ním různě nakládáno. Na několika místech je césura mezi materiály vytvořena neutrálním tmavě šedým odstínem omítky. Okna jsou důsledně vyrobena z dřevěných europrofilů. Exteriér domu dýchá příjemnou přírodní poctivou atmosférou, použité místní materiály přesto působí exkluzivně a v kontaktu s bující zelení v zahradě vytvářejí harmonický celek tak říkajíc napůl cesty - z města do krajiny. Vila Czudkových je typická Vila Suburbana, nejžádanější bydlení v 21. století.
Vila využívá svažitého pozemku a téměř polovina její plochy je podsklepena. V suterénu se nacházejí garáže a technické místnosti. Horní podlaží je logicky členěno na část společenskou a soukromou. Uprostřed dispozice trůní majestátný krb, symbol rodiny. Kolem něj se rozvíjí obývací pokoj s kuchyňským koutem. Ložnice rodičů a pokoje dětí se nacházejí na severní respektive jižní straně. Na straně rodičů se kromě vlastní koupelny nachází i místnost pro domácí práce. Na straně dětí je pokoj pro hosta či pracovna. Velmi vtipně je do domu zakomponován sklad zahradní techniky.
V interiéru vily dominují světlé krémové tóny v kombinaci s dýhou wenge na dveřích a vestavěném nábytku. Zásadním prvkem interiéru je práce s bazilikálním prosvětlením obývacího pokoje, který je neotřelou variací na propojení interiéru s exteriérem. Pocit z prostoru osvětleného po celém obvodu přirozeným světlem je úžasný.
Z vily je cítit odpověď na stavebníkovo zadání - praktický nevelký dům, jehož nadčasová forma přetrvá po desetiletí. Atypické detaily a kvalitní řemeslná práce posouvá stavbu na zcela jinou úroveň, než jakou najdeme v okolí. I přesto, že se mohlo stát nové předměstí Opavy výstavní vilovou čtvrtí, zůstali Czudkovi na své cestě osamoceni. Sousedé mají alespoň ve svých podkrovních ložnicích o čem přemýšlet.
24 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tak to ma byt :-)
Petr Pavelka
14.06.07 11:40
cena
gg
22.06.07 09:15
ad cena
pipe
22.06.07 09:51
chválim a závidím
kagy
01.07.07 12:40
Moc pěkné
zimmpi
04.07.07 09:35
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od QARTA ARCHITEKTURA s.r.o.