Bytovky na Genterstrasse

Bytovky na Genterstrasse
Autor: Otto Steidle
Adresa: Genterstrasse 13, Mnichov, Německo
Realizace:1969-72


Tři skupinky domů mnichovského architekta Otto Steidleho byly dokončeny v roce 1977. Od té doby se zeleň z blízkého parku (Englische Garten - obří zahrada v těsné blízkosti historického středu města) zakusuje stále více do obytného komplexu. Traduje se heslo: co architekt pokazí, to zeleň skryje. Zde se mísí tenké prefabrikované sloupy s kmeny stromů, barevné fasádní desky s olistěnými plochami. Zeleň umocňuje prožitek z místa. Stavba léty díky obyvatelům zraje nebo upadá¹).
Není na škodu vzepřít se doleželovskému trendu navštěvovat staveniště nebo domy z posledních čísel zahraničních časopisů. Bytovky na Genterstrasse, podobně jako obytný okrsek Pilotengasse, po deseti a více letech působí lidštěji, než jak se tvářily ze stránek časopisů ve své době.
Od prvních skic měla obytná struktura působit nedokončeně, flexibilně, rozšířitelně. Vznikla tak idea boxů s lehkou hliníkovou fasádou navěšených na nosné sloupy. Až na suterén a dvanáctimetrové ztužující jádro bylo použito prefabrikátů. Jako každý experiment má i tato stavba svoje mouchy, ale fakt, že zde bydlí samotný autor i jeho vlastní kancelář, vystihuje výjimečné postavení v životě Otto Steidleho i prefabrikovaných staveb na Západě.

¹) "What people make of my buildings is outside my control." Kenzo Tange
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Je to super...
Pavel Pszczolka
15.08.06 07:39
To ano
Petr Šmídek
15.08.06 07:44
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Otto Steidle