Rodinný dům v Mladé Boleslavi

Rodinný dům v Mladé Boleslavi
Realizace:2006
Užitná plocha:220 m2


Zadání klienta z léta 2001: rodinný dům s rovnou střechou, pro 2 lidi + pokoj pro hosty na parcele 800m². Podmínkou byla klimatizace všech obytných prostor. Tudíž prostorově úsporný dům s vysokým standardem. Po první konzultaci na staveb.úřadu bylo jasné, že z rovné střechy nic nebude a začal vznikat dům s "podkrovím".
Lokalita v níž se dům nachází je okrajem sídliště s tradiční českou zástavbou s keramickými kohouty na střechách.
Výhodou bylo, že jsme s klientem nezačínali projektovat první stavbu.
Vznikl horizontální koncept lichoběžníkového řezu s přisazenou garáží, téměř vše pod pultovými střechami.
Od první skici k dokončení stavby uplynulo 5 let. Mezi tím došlo k rozšíření pozemku o sousední parcelu na celkových 1620 m² a k projektování druhého objektu - bazénu s další garáží. I podkroví s dvěma dětskými pokoji důsledně a spravedlivě rozdělené, včetně dvou samostatných schodišť se ukázalo, že bude mít využití.
Orientace domu vyžadovala protisluneční opatření. Původní dominantní slunolam na jižní fasádě byl z finančních důvodů nahrazen venkovními roletami. Dnes se o jeho dodatečné instalaci uvažuje. Výrazná pergola před jižní fasádou ochrání pouze přízemí.
Standard domu je založen na důsledném prokomponování VZT technologie a vestavěného interiéru.
Konstrukci domu tvoří litý želozobeton, na schodišťových stěnách a šikmých stropech přiznaný. Většina stěn v interiéru je obložena deskami s dubovou dýhou, tvořící špalety oken, interiérové stěny, niky, šatní skříně, knihovny, atd. Rovné betonové stropy jsou omítané - bílé. Zateplovací system fasády je ochráněn prkny z tropického dřeva, štítové stěny původně projektované z beton.prefabrikátů jsou stěrkované, střecha, atiky a část severní fasády jsou obloženy titanzinkem. Výrazným doplňkem stavby jsou ocelové profily členící jižní fasádu a prolínající se do interiéry ve formě kleštin a dalších detailů, z nichž některé jsou z broušeného nerezu. Výplně otvorů ve fasádě jsou zaskleny bezpečnostními dvojskly do lakovaných Al profilů.
V domě je použito teplovzdušné vytápění s nuceným přívodem čerstvého vzduchu s rekuperací. Doplňkové vytápění menších místností vodním nízkotlakým systémem. Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo v kombinaci s elektrokotlem. Tepelné čerpadlo je schopno přes teplovzdušný system objekt i klimatizovat.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jiří Špaček