Dům Fredericka C. Robieho

Dům Fredericka C. Robieho
Nejslavnější z prérijních domů vyprojektoval Wright ve svých 41 letech ve vlastním chicagském studiu v Oak Parku. V té době čítalo jeho portfolio přes 50 rodinných domů a vil. Robie House se stal faktickým završením Wrightem dlouho rozvíjeného prérijního stylu, který se vyznačuje výraznými horizontálními liniemi, plochými střechami s velkým přesahem, geometrickými ornamenty, masivní konstrukcí a řemeslnou zručností. Horizontální linie primárně odkazují na původní prérijní okolí Chicaga. Robie House se stal stěžejním dílem moderní světové architektury a dodnes inspiruje mnohé architekty při utváření obytného prostředí.
Stavebníkem domu byl Frederick C. Robie, jehož otec George T. Robie založil v Chicagu firmu na obchodování se součástkami do šicích strojů. Firma v 80. letech 19. století expandovala do oblasti výroby jízdních kol a později i motocyklů. Frederick C. Robie nastoupil do rodinné firmy po absolutoriu na strojní fakultě Purdue University v roce 1899. V tanečních kurzech se mladý podnikatel seznámil s Lorou Hieronymus a v roce 1902 byli oddáni. Robiemu se v podnikání obzvláště dařilo a na začátku roku 1908 se s Lorou rozhodli vybudovat reprezentativní rodinné sídlo. Robie zakoupil úzký dlouhý pozemek na rohu 58. Ulice a Woodlawnu. Výběr pozemku ovlivnila velkou mírou Lora, která byla i po dokončení s pozemkem sousedící univerzity v roce 1900 stále fascinována komunitním životem v kampusu.
Když se Robie potkal s Wrightem nad zakázkou svého domu, došlo mezi nimi k jasnému ideovému porozumění. Frederick C. Robie byl jedním z Wrightových vysněných klientů - zámožný mladý ambiciózní podnikatel - "americký byznysmen s nezkaženými instinkty a ryzími ideály".
15. dubna 1909 započala chicagská stavební firma H.B. Barnard Co. s pracemi. Stavba byla dokončena v květnu 1910. I po nastěhování však probíhaly menší zlepšovací úpravy a dokončovací práce, které definitivně skončily v lednu 1911.
Brzy po dokončení domu si šokovaní sousedé z viktoriánských vil v okolí dům oblíbili. Nízká hmota vily připomínala kolemjdoucím parník s dvěma palubami. Na přání stavebníka uchránil architekt interiér domu před zraky kolemjdoucích pomocí předstěn a zdí lemujících terasy. Wright rozvinul dům kolem ústředního vertikálního prvku - robustního krbu, který je vystavěn ze stejných cihel, jako obvodové stěny stavby. Z tělesa krbu vyrůstají horizontální hmoty a vytvářejí dynamickou skulpturální kompozici. Vnitřní prostor volně plyne a jednotlivé funkce jsou opticky vymezovány stěnami. Obytné a servisní provozy jsou důsledně odděleny.
Rozměry parcely 18 x 54 metrů byly pro Wrightův prérijní horizontální koncept živnou půdou. Wright mistrovsky rozehrál kompozici domu - břit střechy dramaticky přesahuje přes obvodové stěny, chrání je před deštěm a sněhem. V kombinaci s platformami teras a průběžnými vápencovými parapety oken představuje v reále ohromující výtvarný účin. Pro vyložené konstrukce střechy byly použity ocelové nosníky, což bylo v té době u stavby rodinného domu nevídané. Maximální vyložení střechy činí 6 metrů. Pro "rozbití krabice" použil Wright 174 oken a dveří, díky nimž je interiér domu efektně prosvětlen. Většina skleněných výplní jsou geometrické vitráže. I přes malou světlou výšku místností nedochází díky velkorysému propojení s exteriérem k pocitu stísněnosti. Nízká výška místností nemá původ v architektově vzrůstu (Wright měřil 170 cm), nýbrž je "výrazem závazku demokracii".
Dům sestává ze dvou podlouhlých hmot. Menší z nich obsahuje garáže, prostory obsluhy, kuchyni, hostinský pokoj a vstup do přízemí domu. Druhá větší hmota ukrývá reprezentativní prostory - kulečníkový sál a dětské pokoje jsou v suterénu; obývací pokoj s jídelnou se nacházejí v přízemí. Obě místnosti opticky odděluje jen těleso krbu a schodiště. V horním podlaží je umístěna ložnice rodičů se zázemím.
Dům sloužil své funkci do roku 1926. Následně byl prodán včetně veškerého zařízení a vybavení Chicagskému teologickému semináři, který užíval dům jako dormitář. Když hrozila domu v roce 1957 demolice, devadesátiletý Wright dům osobně navštívil a prohlásil, že dům i po půlstoletí vypadá stejně nádherně jako v den, kdy byl dostavěn. Chátrající dům koupila realitní společnost Webb and Knapp jako součást zamýšlené regenerace území Hyde Park a jeho okolí. Developeři v roce 1963 darovali Robie House univerzitě. Ve stejném roce 27. listopadu byl dům zařazen na seznam národních památek (National Historic Landmark). 15. října 1966 se stal Robie House součástí National Register of Historic Places. Od 15. září 1971 nese titul Chicago Landmark.
Univerzita využívala dlouhá léta Robie House jako místo pro konání promocí. V roce 2001 prodělal generální rekonstrukci a od té doby v něm sídlí muzeum nadace Frank Lloyd Wright Preservation Trust. Dům je stále majetkem University of Chicago.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Robieho dum v Oak Parku???
KLara
06.09.08 06:14
?
Jan Kratochvíl
06.09.08 07:59
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Frank Lloyd Wright