Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Vzdělávací centrum EPFL

Autor: SANAA | Ryue Nishizawa, Kazuyo Sejima
Adresa: Route des Noyerettes, Campus EPFL, Lausanne, Švýcarsko | mapa
Web: www.rolexlearningcenter.ch
Investor: École Polytechnique Fédérale de Lausanne
Projekt: 2005-06 Realizace: 2007–02.2010
Soutěž: 2004 Užitná plocha: 20000 m²

Ve vyzvané soutěži na vzdělávací centrum EPFL porazil na konci roku 2004 ateliér SANAA jedenáct neméně známých architektů. Nové centrum připomíná dvojitý plátek ementálského sýra. Ve skutečnosti jde o betonové desky tlusté 60 cm a dlouhé až 80 m. Podle autorů je to „místo, kde se spojí virtuální a fyzikální prvky, aby se postaraly o ulehčení přístupu k vědomostem“.



Vzdělávací centrum EPFL je pro všechny střediskem ke zkoumání a výměně myšlenek. Funguje jako katalyzátor pro pěstování nových vztahů uvnitř akademické sféry i širší společností.
Bude místem plným neplánovaných setkání, kde můžete narazit na dávného přítele, nechat se inspirovat jiným pracovním týmem nebo objevit vaši oblíbenou knížku. Lidé se budou v rozlehlém otevřeném prostoru mezi sebou cítit vzájemně spojeni, ale pokud bude vyžadováno soukromí, potom jsou těmto aktivitám určeny uzavřené oblasti.
Veškeré funkce jsou obsaženy v jediném krajinném prostoru zaplněným denním světlem a s přístupem k přirozené ventilaci, vytvářející dokonalý vnitřní prostor. Budova leží nízko na zemi, aby nerušila výhledy směrem k jezeru. V úrovni terénu mohou lidé pod deskou podejít, projít k hlavnímu vstupu a do vnitřních dvorů a případně dalších oblastí.
Vzdělávací centrum má jasné uspořádání s jedním hlavním vstupem. Prostory uvnitř jsou volně definované konturami, světlíky a vnitřními dvory různých velikostí pro vytvoření atmosféry od široce otevřených veřejných prostor až po klidné a privátní oblasti. Rozdílné úrovně a otevření nabízí výhledy směrem k jezeru a okolní krajině, ale také k aktivitám uvnitř stavby. To návštěvníkům umožní rychle se uvnitř centra situovat a nabídnout příležitosti okamžitě se vidět a cítit spojený se vzdělávacími a kulturními aktivitami centra. 
Lehce zvlněná struktura vznikla během procesu hledání po ideálních prostorových kvalitách a efektivní konstrukce. K odvození optimální geometrie pro uzavření maximálního prostoru minimem materiálu byla použita metoda konečných prvků. Výsledkem je 600 mm železobetonová skořepinová konstrukce s rozponem přibližně 80 metrů. Tento beton současně funguje jako tepelná masa pomáhající zvyšovat uživatelům komfort. Mírně se vlnící tvar zajišťuje svým nízkým odporem vzduchu dostatečné větrání; místní podtlak a přetlak v oblastech světlíku aktivuje křížové větrání. V případě, kdy nejsou venkovní teploty extrémní, se spodní mezery stávají užitými prostory.
Vzdělávací centrum je umístěno na zatravněné ploše v jižní části campusu a zaujímá nízkou pravoúhlou stopu. Je situováno co nejblíže ke stávajícím i budoucím souborům center (EPFL, UNIL a plánovanému studentskému bydlení). Navíc ponechává velkou část jižního sektoru prázdnou a umožňuje zde další rozvoj. Velké dvorní zahrady poskytují camupusu zelené plochy bez ohledu na budoucí zhušťování. Cesty pro autobusovou a osobní dopravu jsou přebudovány, aby přijely co nejblíže obvodu vzdělávacího centra a dále tak stíraly hranice mezi stavbou a krajinou.

Literatura
 
 
 
 

Projekt
Fotograf
Hivision.cz
Autor: Petr Šmídek, 27.04.08
Návštěvnost: 79007 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Super Martin4 25.05.14 00:41
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.