Vinařské centrum Kaltern

Vinařské centrum Kaltern
Autor: feld72
Adresa: Via Cantine 12, Caldaro, Itálie
Investor:Kellerei Kaltern
Realizace:11.2005 – 04.2006
Užitná plocha:1110 m2
Zastavěná plocha:380 m2
Obestavěný prostor:2850 m3
Náklady:2 300 000 Euro


Nový obchod s názvem “Winecenter“ byl vybudován pro vinařské sdružení v Kaltern (it. Caldaro), jihotyrolském městě ležícím na proslulé vinařské trase. Návrh feld72 byl vybrán na základě vyzvané soutěže. Slavnostní otevření centra se uskutečnilo 24. června 2006 během oslav stoletého výročí vinařského družstva v Kaltern. V centru se konají pravidelné degustace vín i jejich prodej.
Novou stavbu můžete spatřit při vstupu do Kaltern na konci dlouhé řady vinných sklípků ležících přímo na slavné vinařské cestě. Je význačným bodem na cestě z Bozen k jezeru Kalter, který bere ohled na estetiku 21. století stejně tak jako místní identitu. Do výšky se rozvíjející jednolitý korpus je zprostředkovatelem mezi vysokou hlavní budovou postavenou v roce 1911 a menšími stavbami přidanými v posledních desetiletích. Svojí půdorysnou stopou ve tvaru písmene L vytváří stavba přívětivé náměstí. Její povrch tvoří probarvované betonové desky zesílené skleněnými vlákny. Těmito deskami není obložena pouze fasáda, ale také střecha. Společně se zalícovanými okny mají velký podíl na monolitickém výrazu celé stavby. Napětí pak vzniká při vnímání jednotného pláště a jím obaleného jednoho velkého vnitřního prostoru, ve kterém se skulpturálně rozvíjí terasovitá krajina jednotlivých pater. Jejich výškové uspořádání vytváří komplexní sled různých atmosfér a prostorových dojmů. V interiéru vznikl “parcour“ s plynulými přechody mezi různými úrovněmi pro seznamování se s výtvory z vinných hroznů: z prodejní úrovně v přízemí vede cesta přes níže položené půlpatro se speciální vinnou nabídkou nahoru do vesnického baru se schody k posezení a novodobou interpretací arkýře; dále cesta pokračuje přes prodejní část a vznášející se oddechovou zónu až ke speciální degustační místnosti na konci celé cesty v nejvyšším bodě stavby. Krajina stropů se sochařskými kvalitami z pohledového betonu, akátových parket a skla se silně vymyká od upjatého bílého pozadí vnitřních stěn schránky stavby. Vnitřní zařízení a nábytek z akátového dřeva bylo navrhováno společně s architekturou domu. Uměleckým příspěvkem uvnitř stavby je série prací umělkyně Andrea Varesco.
Vinařské centrum Kaltern od feld72 bylo představeno na výstavě WineArchitecture ve vídeňském AzW, v lucemburském Fondation de l'Architecture et de l'Ingénierie a frankfutském DAM. V letošním roce stavba získala The Chicago Athenaeum International Architecture Award.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od feld72