Nástavba panelového domu v Brně-Bystrci

16 nových bytových jednotek

Nástavba panelového domu v Brně-Bystrci
Adresa: Černého 52, 54, 56, Bystrc, Brno, Česká republika
Investor:ŽSD a.s.
Realizace:2005-06
Užitná plocha:1160 m2
Zastavěná plocha:629 m2
Obestavěný prostor:4340 m3


Nástavby panelových domů se staly brzy po revoluci častým architektonickým zadáním. V Brně byly první pokusy učiněny na jednom z nejstarších panelových sídlišť v Juliánově a následovaly další - Líšeň nebo Lesná (proti čemuž bojoval architekt Viktor Rudiš, ale ve své válce prohrál). Na základě testovacích vzorků rozšířily firmy výrobní sortiment o typové regenerační prvky - především samonosné přisazené nebo zavěšené balkony, zateplování se stalo nutností a fasádní barvy tekly proudem. Rekonstrukční boom doprovázejí specializované časopisy nebo soutěže o nejlepší fasádu apod. Postupem času oblast panelákových rekonstrukcí zprofanovala do povrchně líbivé barevné estrády.
Světlou výjimkou je práce architektky Markéty Veselé na brněnském sídlišti Bystrc, které patří v moravské metropoli k nejmladším. I přes regulativy bystrcké radnice dopadly nástavby výborně. Bohužel prvotní parazitoidní koncept byl narušen nepochopitelným požadavkem sedlové střechy.
Za nejvhodnější objekty pro nadstavby byly kvůli efektivnímu parkování vybrány domy na Černého ulici. Do připravených prostor byl vestavěn výtah a dům z roku 1977 získal další dvě podlaží. Ocelový skelet s pórobetonovými vyzdívkami dosedl na stávající ŽB montovanou stavbu a nabídl novým obyvatelům netušené horizonty. Rovněž proběhla celková regenerace stávajícího domu a z šedé myši se vyloupla šik bytovka. Standard stavebních prací i použitých materiálů je díky velkorysosti investora-developera vysoký. Ten se rozhodl pro kvalitu na úkor maximálního zisku. Realizace nástaveb mu v současnosti generuje další zájemce o bydlení, aniž by musel své nové projekty inzerovat či nabízet prostřednictvím reklamních kanceláří.
Jan Kratochvíl


Tornádo v Bystrci

"Já tomu říkám tornádo", vysvětluje přiopilý starší muž svému kolegovi na konečné trolejbusu v Brně-Bystrci a ukazuje na nedávno dostavěnou realizaci Ing. arch. Markéty Veselé na ulici Černého. "No protože to vypadá jako panelák po tornádu, každej kus je jinej, nebo to tak aspoň vypadá", dodává pro nechápavce a mně dochází, že vlastně popisuje to, co se jiným lidem - nájemníkům domu nebo těm, kteří jej zahlédli třeba z tramvaje - na novostavbě tak líbí. Já osobně jsem díky ní konečně získal měřítko, podle kterého jsem schopen udělat si jasný a upřímný názor na panelákové dostavby v okolí. Dřív jsem míval pocit, že když člověk těmto věcem prostě "nerozumí", nemůže ani zastávat nějaká vyhraněná stanoviska, aby nedopadl jako tenhle pán s tornádem, tolik se snažící dát najevo svou kompetenci ve věcech vkusu a výstižné, hutné formulace.

Myslím si, že Markéta Veselá v Bystrci ukázala, že je možné tzv. modernizace dělat čistě, krásně i prakticky, překvapivě i neokázale. Že lze přestavbou paneláku vytvořit něco nového, aniž by bylo nutné původní stavbu popírat, maskovat nebo ironizovat.

"Tomu já neříkám panelák", uzavírá muž na zastávce a nastupuje do trolejbusu. A to se mi ulevilo - ještěže tomu tak neříká! Já tomu říkám originální umělecké dílo, ve kterém lidé bydlí a které je radost objevit při návštěvě městské periferie.

Ano, Markétu a její nadání a pracovitost znám osobně už dlouhou dobu. Ano, v tom domě č. 52 bydlím. Ano, vím, že jeho výtvarná koncepce je částečně odvozena od motivu čtyř písmen z titulu jednoho experimentálního rockového dvojalba. Přesto neváhám nahlas chválit bystrcké "tornádo", které převrátilo mé představy o sídlištní estetice vzhůru nohama.

Všichni jsme se zde minulý rok radovali, že stavební práce jsou za námi a teď už si budeme konečně užívat klidu a míru v našem přírodním areálu nedaleko přehrady. Sousedé z blízkého okolí ovšem, jak je vidět, zatoužili po podobných dostavbách. Také oni se chtějí rozmáchnout směrem vzhůru, když nám se to tak povedlo… Nyní se bystrcký ráj změnil v jedno velké staveniště.

Dívám se z okna, jak mi před očima díky jedné z těchto akcí pomalu mizí výhled na svah obory, na který se chodívá pást bílý daněk, doprovázen stádem laní – opravdu, nevymýšlím si! No, co se dá dělat. Zbývá mi poezie tvarů a barev Markéty Veselé, hravá ale nesentimentální, silná, trvanlivá.

Petr Váša, duben 2007
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pripomienka
alo
24.04.07 05:16
??
Martin Franěk
24.04.07 09:51
Brouk v hlavě
Vít Blaha
25.04.07 01:22
samozrejme,
alo
25.04.07 03:24
..., že ne..
Martin Franěk
25.04.07 03:22
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od maura