Dřevěný dům obložený korkem

Dřevěný dům obložený korkem
Spolupráce:Atelier La Juntana | Nestor Gutiérrez Rivas
Projekt:2020
Realizace:2022
Užitná plocha:188 m2
Zastavěná plocha:191 m2
Náklady:190 000 Euro


Fotograf: Javier Bravo
Rodinný dům byl vyprojektován s využitím bioklimatických strategií, vyrobený z vrstveného dřeva v dílně a pečlivě smontovaný přímo na stavbě svými majiteli.

Dům se nachází na okraji vesnice Navajeda a nabízí majitelům panoramatické výhledy na okolní hory, jeho pozemek obtéká klikatící se potok a po obvodu je rámovaný nádhernými, vysokými duby. Tento projekt, představující moderní venkovské bydlení, usiluje o skutečnou a hlubokou harmonii s přírodou.

Dům stojí v krajině jako abstraktní stavba s jednoduchým a kompaktním tvarem, vyjadřujícím současný styl. Jeho fasádu tvoří přírodní materiály, jako jsou korek a dřevo, v kombinaci s nosnou konstrukcí z vrstveného dřeva, čímž přirozeně splývá s prostředím. Střecha z vlnitého plechu reflektuje klimatické změny kantabrijské oblohy.

Zvenčí je dům svým jednolitým objemem v kontrastu se složitým prostorovým rozložením v interiéru. Vnitřní prostor protíná a rozděluje galerie, která po většinu roku funguje jako skleník a rozvádí teplý vzduch do obou částí domu. Kuchyně slouží jako spojnice mezi těmito dvěma zónami a utváří půdorys ve tvaru písmene "H".

Využití prefabrikovaných a průmyslově vyráběných systémů usnadnilo podstatnou část stavby svépomocí. Nosná konstrukce a obvodový plášť, složené z rámů z vrstveného dřeva, byly vyrobeny v dílně a převezeny na místo, kde byly jejich části smontovány během jediného týdne. Dokončovací a drobné prace si uživatelé provedli sami.

Použití vrstveného dřeva snížilo riziko a čas výstavby, uhlíkovou stopu a energetickou náročnost. Vylepšená izolace spolu s podlahovým aerotermálním vytápěním se rovná téměř nulové spotřebě energie.

Obydlí, zasazené mezi venkovský život a přírodu, trvale ztělesňuje dvojí stav: hermetický a prostupný, přírodní a umělý, industrializovaný a řemeslný, útočiště a svobodu.
0 komentářů
přidat komentář