Nájemní dům

Nájemní dům
Adresa: Žitná 23, Nové Město, Praha, Česká republika
Realizace:1937-39


Technický popis novostavby obytného domu Ústřední jednoty hospodářských družstev v Praze II.

Situace. Stavební parcela na rohu Štěpánské a Žitné ulice má ostrý úhel, což pro disposiční a hlavně pohledové řešení je nevýhodné. Proto bylo na nároží ustoupeno za stavební čáru a ostrý úhel byl vyrovnán mírným obloukem, který přechází v kolmici, spuštěnou na stavební čáru Žitné ulice.
Disposice. Prostorným vestibulem přichází se ze Žitné ulice k trojramennému schodišti a dvěma výtahům, které spojují podzemí se 6. patrem. Výtahy jsou zařízeny na obousměrnou jízdu. Průjezd řešený z ulice Štěpánské slouží jednak dopravě paliva do uhelny, jednak dopravě zboží do obchodních skladišť pomocí krytého nákladního výtahu, umístěného ve dvoře. V přízemí jsou vyřešeny obchodní místnosti s příslušenstvím a byt správce domu, v 1. a 2. podzemí jsou situovány dvě strojní prádelny se sušárnami, kotelna se strojovnou a uhelnou, sklady obchodních místností, sklepy k bytům a protiletecký kryt. V patrech jsou řešeny byty 4, 3, 2 pokojové, dvě 2pokojové a 1 jednopokojová garsoniéra s kuchyňkami. V úrovni dvora je řešena místnostpro nádoby na smetí, do níž ústí vhoz, přístupný z krytých balkonů schodišťových podest.
Konstrukce nosná je systémem železobetonových rámů s převislými konsolami do ulic. Arkýř vystupuje před stavební čáru o 65 cm. Základy tvoří souvislé železobetonové pásy. Stropy jsou bedničkové, v podhledových deskách jsou uloženy topné hady systému „Crittall". Okenní parapety jsou z monierky 6 cm silné, která je pevně spojena s nosnou kostrou budovy i s betonovými parapetními deskami. Pak následuje 5 cm vzduchové mezery, pak zdivo 15 cm silné z dutých cihel. Jako výplňového zdiva bylo použito cihel značky ,,Dutopor". Veškeré příčky a stropy jsou zvukově odisolovány od nosné konstrukce. Vnější pilíře jsou tepelně odísolovány. Schodiště je železobetonové, nástupnice schodů jsou obloženy žulovými deskami, podstupnice a schodnice orlitovými plotnami. Zábradlí tvoří systém železných sloupků a rámů, vyplněných surovým sklem. Schodišťové průběžné okno má všechna křídla vyklápěcí (patent „Ippen").
Vít Obrtel
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Žitná 23
Vladislav Drahoš
12.05.07 11:05
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Vít Obrtel, Zdeněk Hölzel