Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Automat

Autor: Ladislav Machoň
Adresa: Praha, Česká republika
Realizace: 1932

Ladislav Machoň: Nový typ jídelny

    Jiný způsob a tempo práce vymáhá si i jiný způsob života, jinak se rozdělí doba pro práci a odpočinek a jinak se užívá volných chvil. Doznal změn nás celý život a změnily se tedy i naše zábavy; co dříve považováno nutným k vyžití - to dnes se zcela pomíjí. Tak zejména není již doba dlouhého vysedávání při sklenici piva, při dýmce v „útulné" zakouřené „hospůdce", s povídáním o drobných událostech úzkého okolí a široké zahraniční politice. Dnešní člověk nemá času ani chuti k takovému vysedávání a zábavě - musí svůj čas využíti rychleji a lépe. Práce shrnuje se v celistvé tempo dne s malým odpočinkem v poledne a teprve před večerem je více volnosti pro oddech a zábavu. Proto není možno v poledne na dlouho zasednouti k jídlu a pojísti pomalu v družném rozhovoru s rodinou nebo známými: je třeba si pospíšiti. A večer? Kolik zbude vám času, chcete-li do divadla, koncertu, biografu aneb zaskočiti do tělocvičny. A tu musíte míti možnost přijíti k připravenému jídlu. Takovou možnost nedává nám starý typ „hostince". Žádáme volnost výběru, přehled, rychlou obsluhu - to jsou směrnice pro nové jídelny. Každý chce a musí se starati sám o sebe a bude nejlépe a nejrychleji obsloužen.
    A tak vzniká nový typ jídelny; vzniká u nás pomalu, ale zakotví jistě pevně a rozšíří se. Co chceme od něho? Aby bylo radostné se zde zastaviti: aby bylo kolem světlo, veselé barvy, čistý vzduch a čerstvá jídla, hygienicky připravená před vašima očima. Pak musí býti také i jistota, že stejně jako zevnějšek i celý provoz je radostný s vůlí nejlepší služby.
    Přihlédněme k provozu. Předpokladem bude nejvyšší možná účelnost: jídelny jsou pravidlem uvnitř města, kde jest třeba v každém domě šetřiti úzkostlivě místem. A proto skládají se nutné prostory logicky vedle sebe i nad sebe, dělí se v patra a polopatra, aby byly využity různé výšky strojů a zařízení. Omezí se na minimum lidská síla: zpracování v kuchyni i dopravování do jídelny jest zmechanisováno. Ruce nahrazeny stroji: pračky, škrábací a mísící stroje, kotle na mléko, kávu, polévku atd. Nic neponecháno náhodě: přesně vařící kotle a pece; na půl stupně přesně chladicí zařízení, výroba čerstvých nápojů, strojní zařízení výčepu piva a jeho uskladnění, přehledná skladiště a řádné jich doplňování.
    Nejen však zboží, nýbrž i předmětům jest věnovati péči. Zařízení i nářadí (příbory) musí býti nejen hodnotné svým materiálem, ale i formou a musí býti vhodné i příjemné k používání. Veliký provoz diktuje sám o sobě nutnost nejlepších hmot, které se neopotřebují a které se snadno ošetřují. Zde nelze šetřiti.
    Jak pečlivá je příprava vně, tak i pečlivé je ošetření zboží v jídelně. Chlazení na švédských stolech, v zasklených skříních - udržování teplých jídel v plynových a elektrických ohřivadlech, všude tekoucí voda - vše viditelné, osvětlené ostrým reflektorem - aby nebylo stínu nečistotnosti.
    Stejně důležitý jest požadavek čerstvého vzduchu; musí se stále měniti - bez průvanu, v létě ochlazený, v zimě ohřátý. Ventilování ve spojení s vytápěním místností  bude úloha, kterou jest řešiti s obzvláštní péčí. Příprava i vaření jídel nesmí zápachem obtěžovati jídelnu, ať již tato příprava se děje ve zvláštních kuchyních nebo v jídelně přímo - nesmí však také svým ohništěm vzduch ohřívat tak, aby pobyt zde byl nepříjemným!
   Je  tedy celek i detail nutno dobře  uvážit a  provoz pečlivě studoval, aby bylo možno vytvořit opravdu typ nové jídelny, vzorný, který bude žít s námi příjemně a radostně. A tak nám bude také vždy dobře sloužiti.
Zdroj: Žijeme II, 1931-1932, s. 91, 93.
Vložil: Jakub Potůček, 20.01.07
Návštěvnost: 41203 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.