Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Soutěžní návrh na Husův sbor v Brně

Autor: Bohuslav Fuchs
Adresa: Botanická ulice, Brno, Česká republika
Projekt: 1926

Předpoklady situační a komunikační
Hmota sboru jest vkomponována do sadu. Niveau sadu zachováno, alej rovněž zůstává.
Hlavní hmota odsunuta od činžovních domů, její výška podložena traktem bytů a místností.
Vstupy do části obřadní a do části kulturně slavnostní úplně odděleny. Část obřadní přístupna širokým otevřeným schodištěm přes část sadu. Tím získáno klidu a odstupu od uličního ruchu.
Vstup do spodního sálu je přímo s chodníku ulice.
Místnosti úřední, sakristie a byty jsou rovněž přístupny přímo z ulice samostatným schodištěm.

Disposice
Část obřadní: Ze závětří přístup na kůr, do sálu a do chodby, k úřadovnám a sakristiím. Možno zde umístiti urny s popelem. Sborová síň má v přízemí 400 sedadel, 135 míst k stání, galerie 85 sedadel a 200 míst k stání, celkem asi 820. Vzadu galerie místo pro zpěváky, varhany a malý orchestr. Motor je umístěn ve spodní části věže. Bohoslužebný prostor vyhovuje podmínkám. Sakristie prvá i druhá, připojené administrativní kanceláře s ohnivzdorným archivem vyhovují v situování rovněž podmínkám. Na chodbě před kancelářemi a sakristiemi možno umístiti řadu skříní s publikacemi a vyhláškami církve.
Část kulturně slavnostní: Sál v rozměrech sálu hořejšího. Záchody, pohodlné šatny, buffet má přímé spojení s kuchyní. Poradní síň umístěna odděleně vedle šaten. Bude-li nutno, může býti žaluzií spojena se sálem. Jeviště, hudba, dvoje šatny se záchodem, sklad, mají samostatný přístup přímo z venku. Rovněž tak kinooperatér. Z galerie slavnostního sálu jest mimo hlavního jeden nouzový východ.
Část administrativní a bytová: Kanceláře a archiv přiřazeny na společnou chodbu obřadní části. Ve věžním prostoru umístěna toaleta pro tajemníka a strany. Část bytová jest isolovaná, schodiště společné s přístupem do sakristií ve všední dni.

Architektura
Z praktických důvodů nebylo třeba budovu více zvyšovati. Vzhledem k vedlejším činžovním domům rozhodl se autor pro věž se zvony, která dle programu mohla býti provedena. Jest spojena s komínem ústředního topení, jehož vyústění musí býti aspoň nad římsy sousedních domů. Obraz vnějšku souhlasí s disposicí a účelem vnitřku.


Bohuslav Fuchs získal druhé místo, stavba byla realizována podle vítězného návrhu Jana Víška.




Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jakub Potůček, 10.01.07
Návštěvnost: 32339 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.