Vila v Bílovicích

Vila v Bílovicích
Investor:František Venera
Realizace:1930
Náklady:120 000 CZK


Stavební parcela je na okraji svahu údolí. Podélná stavba uzavírá prostor parcely od severo­západu. Obytné místnosti mají okna na jihovýchod. (Výhled do zahrady a údolí.)
Přízemí: krytý vstup, halla, pokojík pro služku, prádelna a sušárna, sklep potravin a garáž. Malá galerie s horním světlem (stavebník je sběratelem obrazů).
Obytné patro: kuchyň je spojena příborníkem oboustranně přístupným s obytnou síní. V té je přední část jídelnou — vzadu je podlaha zvýšena. Veliké polštáře na ní slouží jako otomany. Zvýšená podlaha má horizontální dvéře, lze pod ni ukládati vše, co způsobuje nepořádek v bytě běžného typu. Kratší stěna je opatřena vestavenými skříněmi, výklenek je knihovnou. Skříně a dvojí podlaha isolují.
V patře jsou 4 malé ložnice (současně šatny a pracovny) pro paní, pána, dvě děti a hosta, místo na cestovní zavazadla a kou­pelna s terasou na slunění. Ložnice jsou opatřeny otomany — lůžky, vestavěnými skříněmi, psacím (toiletním) stolem, nad ním zásuvky a odkládací police. Okna mají část osvětlovací a větrací.
V souterainu ústřední topení a palivo. Galerie je umístěna tak, aby stavba i bez ní tvořila celek a aby ji bylo lze přistavěti dodatečně a prodloužiti. Jsou v ní pohyblivé stěny pro obrazy.
Zahrada je trávník, uzavření prostoru tvoří několik mo­dřínů.
Konstrukce: železo, beton, Isostone.
Cena přibližně: stavba s galerií (bez parcely) 95.000 Kč, s úplným zařízením 120.000 Kč.

0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ladislav Žák