Rekreační domek

Rekreační domek
Adresa: Nad Drahání, Brnky, Praha, Česká republika
Projekt:5/2002 - 8/2002
Realizace:10/2002 - 9/2003


autorská zpráva:
Stavba a pozemek se nachází v ulici Nad Drahání v Praze východ - Brnkách, v oblasti Drahaňského údolí. V sousedství se nacházejí zahrady s rodinnými domky a rekreačními objekty s různorodou architekturou. Dům je situován na poměrně podlouhlé parcele, která končí až u Lučního potoka v rokli Drahaňského údolí. Pozemek od samého počátku práce vykazuje obrovský potenciál energie, kterou jsme se pokusili přenést i na vlastní dům.
Dům je situován pod horizontem svahu, tak aby při příchodu na pozemek nebyl návštěvník ničím rušen při výhledu na panorama údolí. Hrana svahu je poté ostře zdůrazněna v terénních úpravách - hrana je vytvořena plechovým ostřím. Dalším argumentem pro situování domu ve svahu bylo využití to nejcennějšího - náhorní plošiny na pobytovou louku a objekt zakomponovat do svahu. Podpůrným argumentem byla i plánovaná kobercová výstavba katalogových rodinných domů na stávajícím poli přes cestu Nad Drahání. V případě této realizace by došlo k narušení soukromí domu.
K objektu se schází po terénním betonovém schodišti. Dům je obklopen zelení a skýtá obrovský pocit soukromí a sepětí s přírodou.
Objekt je dvoupodlažní. Ve vstupním podlaží (1.NP) se nachází zádveří, jednoramenné schodiště, WC, kotelna, sušárna, šatna, ložnice, pracovní kout, koupelna, obytný prostor s terasami. V částečném suterénu jsou situovány dětské pokoje, velká krytá terasa a venkovní krb. Ze staré garáže (mimo objekt) je vytvořen studený potravinový sklep a sklad na zahradní techniku. Parkování zajišťují venkovní parkovací stání pro dvě auta. Před vstupem na pozemek je zřízeno pohotovostní stání pro dvě auta návštěvníků.
Z každé místnosti je možno vystoupit do venkovního prostředí, což pod- poruje sepětí s přírodou. Toto sepětí je podpořeno masivním prosklením v obytných místnostech.
Architektonické prostředky jsou záměrně střídmé, základní kompozice je vykonsolovaný hranol. Celým objektem prochází pohledový beton, vodo- vzdorná finská překližka, černá barva, nerez a sklo.
Celý objekt je zařízen atypickým nábytkem zhotoveným na přání inves- tora a doplněn typovým sedacím nábytkem. Svítidla v objektu jsou od firmy Luce Plan a Deltalight.
Rodinný dům je naprosto nezávislý i na energiích - voda je čerpána z 94 metrů hlubokého vrtu, splašková kanalizace je přečerpávána do jímky, médium pro topení je propanbutan v zakopané nádrži, temperaci zajišťuje teplovzdušný interiérový krb, TUV je řešeno přes solární energii, hlavní obytný prostor je klimatizován, telekomunikační spojením se světem je zajištěno přes mikrovlnou technologii. Objekt je nadstandardně zabezpečen.

Technické provedení stavby:
Založení objektu je provedeno na pilotách, mikropilotách a z části na základových pasech. Konstrukčně se jedná o kombinovaný systém. Vnitřní schodiště je ocelové jednoramenné. Střecha je plochá ozeleněná. Konstrukce střechy je celodřevěná. Obvodový plášť je proveden z části z cihel Porotherm s tepelnou izolací a z části jako dřevěný sendvič opláštěný vodovzdornou překližkou. Veškeré výplně otvorů v 1. NP jsou hliníkové. V suterénu jsou výplně otvorů provedeny jako eurookna. Zasklení je provedeno z tepelně izolačního skla k=1,1, plněného těžkým plynem. Veškeré zámečnické prvky jsou ocelové s úpravou žárovým zinkováním a opatřené nátěrem. Na podlahách je dřevěná dubová kantovka s olejovou povrchovou úpravou.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od OK PLAN ARCHITECTS