Rodinný dům Hronov

Rodinný dům Hronov
Texty k fotografiím:
  1. Rodinný dům v Hronově je postaven uprostřed vilové čtvrti na místě starého domu, který byl před stavbou zbourán. Pozemek, na kterém stavba stojí je velice malý.
  2. Dům svým uličním průčelím uzavírá celou stranu pozemku směrem do ulice. V zahradě nabízí dostatek soukromí a život na ulici ponechává svému osudu. To byl rozhodující motiv návrhu naší stavby.
  3. Z ulice být obyčejný, neprovokovat luxusem, a ze zahrady být jiný. Jak, to pozná až návštěvník domu, který vstoupí na pozemek. Číslo popisné ve vybraném rohu domu je určitým signálem. Řešení fasády je založeno na pozicích oken. S horního podélného okna vidí majitelka na celé město. Dolní okno jí umožňuje vidět z kuchyně na ulici.
  4. Plot z šedých desek dává uličnímu fasádě prostor.
  5. Dům je dvoupodlažní se sklepem.
  6. Směrem do zahrady je k němu přiřazena dřevěná sekce s lodžií podél celé zahradní strany domu.
  7. Dispoziční uspořádání domu je velice jednoduché. Za vstupem do přízemí následuje obývací pokoj s kuchyní, skrz který prochází obyvatelé k ložnicím.
  8. První pohled z domu ven prosklenou stěnou obývacího pokoje. Po zdánlivě stísněné hmotě s malými otvory oken směrem do ulice následuje po vstupu do domu prosklená stěna, spojující obývací pokoj se zahradou.
  9. Průchod ke schodišti do patra je velice nenápadný a na první pohled těžko postřehnutelný.
  10. Schodiště prochází mezi dvojicí stěn úzkým a vysokým prostorem.
  11. V druhém patře je trojice ložnic s koupelnou a šatnami. Po volné přízemní dispozici následuje v patře chodbový systém. chodby tvoří šatny.
  12. Před všemi pokoji je velká lodžie. Zvětšuje prostor ložnic.
  13. Ze zahrady již není dům tak obyčejný jako z ulice. V soukromí je možné si dopřát dostatek luxusu bez obav, že bude provokovat lidi procházející po ulici. I obyčejnost čelní fasády do ulice ale nastoluje otázky o tom, co je za ní.
  14. Do dřevěné konstrukce lodžie je zakomponována i terasa v přízemí. K zděnému masivnímu domu je přidána lehká samostatná skladebná jednotka vytvářející přechod do zahrady.
  15. Lodžie domu není celá otevřená. Dřevěné desky v patře zakrývají prosklenou stěnu koupelny a dávají jí soukromí.
  16. Protiváhu domu tvoří altánek na opačné straně zahrady. Pomáhá vymezit soukromou zahradu oproti sousedů a zabránit nežádoucím pohledům.
  17. Obyčejné číslo u vstupu. 4 + 5 = 9. I dům s tímto číslem může být rafinovaný.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ARCHTEAM