Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Mniší 2

Autor: ATELIER TECL | Lukáš Tecl
Adresa: Mniší, Kopřivnice, Česká republika
Realizace: 2014


Na okraji obce Mniší, nedaleko od Kopřivnice, vznikla novostavba nadstandardního rodinného domu. Již od počátku bylo stěžejním úkolem maximální propojení domu s velmi atraktivním okolím a to v několika rovinách. Otevření výhledů do krajiny - lokalita je součástí přírodního parku Podbeskydí. Respektování geomorfologie pozemku, který je velmi svažitý s jihozápadní orientací. Použití přírodních materiálů odkazující se k venkovskému a podhorskému rázu okolní zástavby.
Výrazně horizontální stavba sledující vrstevnici je spojením tří kubických hmot částečně vetknutých do stráně s kaskádovitou organizací. Vstupní podlaží je pojednáno jako otevřený prostor vymezený dvěma vodorovnými deskami spočívající na těžké, kamenné podnoži zakusující se do terénu, horní ustupující podlaží tvoří vertikální akcent opět odlehčené přesahující stropní deskou. Výrazným prvkem v celkové kompozici je střídání se vystupujících lineárních prvků a ustupujících kubických hmot při respektování materiálové jednoty. Vnějšímu členění stavby odpovídá i vnitřní zónování domu. Nejrozlehlejší přízemí má nad rámec společenské zóny pokrývající každodenní potřeby rezidentů i velmi reprezentativní charakter. Vnitřní prostor je vzhledem k oblibě majitele v uměleckých dílech uzpůsoben jako galerie, čisté plochy v interiéru spolu s kombinací horního difuzního a nepřímého umělého osvětlení mají tvořit důstojné prostředí pro umístění jednotlivých autorů. Hlavním motivem přízemí je velkorysé otevření interiéru skrze prosklenou fasádu k panoramatickým výhledům na okolní kopce zrcadlící se v hladině bazénu na horní terase. Zatímco terase dominuje vodní plocha, v interiéru dominuje element ohně, respektive krb, stejně jako u bazénu pevně sevřený kamenem. Spodní podlaží je technické a relaxační, kromě technologického zázemí a strojovny obsahuje i saunu a společenskou místnost "vytékající" ven až na dřevěnou palubu vznášející se na spodním jezírku. Horní podlaží plní funkci klidové zóny domu s ložnicemi a pracovnou. Na fasádách se střídají tmavé režné omítky, štípaný kámen a dřevo.
Důležitou součástí zadání bylo i použití soudobých postupů a nejmodernějších technologií. Zatím velmi neobvyklé je použití hliníkových rámů s dřevěnými křídly u venkovních výplní. Zvolená orientace vzhledem ke světovým stranám zohledňuje pasivní solární zisky dotované technologií tepelného čerpadla. Ploché střechy porůstají extenzivní zelení a vzhledem k velkému množství prosklených ploch se uplatňuje i pokročilá stínící technika.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 27.09.17
Návštěvnost: 11032 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Koupelna Michal 02.10.17 07:40
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.