Objekt – Plážovka

Objekt – Plážovka
Adresa: park Kolibki, Gdyně, Polsko
Realizace:2010
Zastavěná plocha:16 m2
Objekt - stavbička - "Plážovka" byl realizován Miloslavem Fekarem a je nastálo umístěný nedaleko moře v malebném parku Kolibki, Gdyně - Polsko. Park se nachází mezi městy Gdyně a Sopot. Objekt a moře dělí asi 50 m široký pas lesa, který se svažuje přímo k  Baltskému moři.  Horizont moře prosvítá přes stromy a jde cítit ve vzduchu.
Rozměr objektu je 230x230x690 cm a je z ohoblovaných smrkových latí. Geometricky jsou to spojené tři krychle v jeden kvádr, kterým je vodorovně protknut kužel. V interiéru vznikají tři prostory, které jsou postupně uzavřenější.  Objekt navazuje na "výtvarný projekt - Stavbičky". Tento projekt je tematický zaměřený na otázku obytnosti. Slouží  k meditaci o hmotě a světle.
Tomuto objektu předcházel vznik polovičního modelu tří barevných krychlí. Velikostí je model určený pro děti. V těchto krychlích z barevných  plachtových omyvatelných látek velkých 130 cm jsou malé díry po stranách a v čelním pohledu postupně zužující se. A právě sluneční světlo dělá to podstatné a zajímavé, když se v tomto objektu pohybujete. Kombinací kruhových otvorů, barev a stínů je vytvářen jakýsi obraz, kterého součástí můžete být i vy, stačí jen vstoupit.
Objekt pro polskou Gdyni je založený na poetice světla a rastru. Jednoduchý tvaru je pečlivě zakomponovaný do prostředí parku dělícího město a moře. Umělé světlo večer dodává objektu zase jinou dimenzi.
Objekt vznikl na konci května roku 2010 za podpory nadace -  Fundacja Kultury Liberty v Polsku. Kmotrem objektu je Agnieszka Grochowska.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Miloslav Fekar