CaixaForum Madrid

CaixaForum Madrid
Katalánská La Caixa je největší pojišťovnou ve Španělsku. Prostřednictvím své nadace Fundación La Caixa se od roku 1985 zaměřuje podporou kulturního dění v zemi. S ročním rozpočtem přes půl miliardy Euro (zdroj z roku 2008) se řadí mezi pětici nejštědřeji dotovaných nadací světa. Dvě třetiny z rozpočtu jsou vynakládány na společenské akce, z čehož 80 milionů Euro plyne do oborů výzkum, životní prostředí a kultura. O kulturním zájmech společnosti svědčí rovněž fakt, že její logo kdysi navrhl slavný malíř Joan Miró. Podobně jako se po Španělsku úspěšně šířily pobočky pojišťovny, rozrůstal se také počet výstavních míst nadace Fundación La Caixa. Madridská CaixaForum leží v samotném kulturním srdci města. Jeho sousedy tvoří slavná muzea jako například Prado, Reina Sofia nebo Thyssen-Bornemisza. Slavnostního otevření nového kulturního centra se 13. února 2008 zúčastnil také španělský královský pár. Přestavbou bývalé elektrárny 'Mediodía' z roku 1899 byl pověřen švýcarský ateliér Herzog & de Meuron specializující se na muzejní stavby. Na madridském projektu si mohli Herzog s de Meuronem poprvé vyzkoušet svůj koncept hamburské 'Elbphilharmonie', kde historická budova slouží jako podstavec pro nasazení moderní 'koruny'. Obvodové stěny bývalé elektrárny byly zachovány, ale v přízemí se po celém obvodu vyboural pás zdiva. Horní část stavby působí, jako by se vznášela nad zemí. Ve skutečnosti ji však vynáší masivní táhla a složitá ocelová konstrukce. Přízemní spárou po obvodu se vstupuje do kulturního centra. Vzniklé přístřeší zmírňuje účinky místního horkého klimatu. K ochlazení náměstí slouží také malá vodní plocha a 24 metrů vysoká vertikální zahrada od pařížského botanika Patricka Blanca. Po přestavbě vzniklo přes 8000 m² nových ploch, které jsou rozloženy do pěti nadzemních s dvou podzemních podlaží. Do nově vzniklých prostorů jsou umístěny výstavní sály, mediatéka, restaurace a kanceláře. V prvním patře se nachází lobby, kavárna a knihkupectví. Obě podzemní patra tvoří auditorium s 320 místy, obslužné prostory, sklady a několik parkovacích míst.

Magnet   
CaixaForum je koncipováno jako městský magnet přitahující nejen milovníky umění, ale všechnu občany Madridu a lidi z venku. Přitažlivý nebude jen kulturní program CaixaForum, ale také samotná budova, takže těžká hmota je oddělena od země ve zdánlivém dojmu, že porušuje zákony gravitace a doslova vtahuje návštěvníky dovnitř.

Nová adresa pro umění
CaixaForum-Madid stojí na příznivém místě bulváru Paseo del Prado naproti botanické zahradě. Tato nová adresa pro umění je v místech, které dosud zabíraly nenápadné stavby, elektrárna a benzinová pumpa. Režné cihlové stěny bývalé elektrostanice jsou reminiscencí na dávnou průmyslovou éru v Madridu, zatímco benzinová pumpa, čistě funkční stavba, sem byla umístěna zcela nemístně. Podobně jako vinice, která nemůže plně rozvinout svůj potenciál kvůli tomu, že byla osázena špatným hroznem, nemohlo ani toto prominentní místo vyvinout svůj plný potenciál. Zbouráním benzinového čerpadla vzniklo mezi Paseo del Prado a novým CaixaForum umístěným v rekonstruované elektrárně malé náměstí.  

Senzační proměna
Jediným materiálem, který jsme mohli ze staré elektrárny využít, bylo obvodové zdivo z režných cihel. Abychom mohli vytvořit a umístit nové architektonické prvky projektu CaixaForum, začali jsme s chirurgickou operací, oddělením a odstraněním základny a dalších částí, které již nebyly potřeba. To otevřelo zcela nový a velkolepý pohled na věc, který zároveň pomohl vyřešit několik problémů způsobených polohou místa. Odstraněním spodní části stavby zbylo pod cihlovým pláštěm kryté náměstí, které teď vypadá, jako by se vznášelo nad úrovní ulice. Tento krytý prostor pod CaixaForum zprostředkovává stín pro všechny návštěvníky, kteří chtějí strávit svůj čas nebo se s někým sejít venku, ale zároveň také před vstupem do samotného centra. Jediným urbanistickém a sochařským gestem se podařilo vyřešit problémy s úzkými okolními ulicemi, umístěním hlavního vstupu a architektonické podoby současné umělecké instituce.

Stavba pod zemí a nad ní
Oddělením stavby od přízemí vznikly dva světy: jeden pod zemí a druhý nad ní. V “podzemí“ ukrytém pod topograficky ztvárněném náměstím se nachází divadlo/auditorium, obslužné místnosti a několik parkovacích míst. Několikapatrová stavba v nadzemní části se nachází vstupní lobby, galerie, restaurace a kanceláře. Mezi flexibilním a loftovým charakterem výstavních prostorů a prostorovou složitostí horních pater s restaurací s barem a kancelářemi vzniká kontrast. Neobyčejný sochařská stránka siluety CaixaForum není pouhou architektonickou fantazií, ale odráží krajinu střech obklopujících budov.
Herzog & de Meuron
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hmm
vh
20.11.08 05:32
Muy buen
de ardoise
21.11.08 08:12
Ad Brno - Veveří
21.11.08 02:47
Neskutečně
Kurametla
26.11.08 08:32
Wonderful
jelena
01.05.09 02:41
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Herzog & de Meuron