Architektonický ateliér JRA Jaroušek Rochová architekti založili v roce 2002 Radek Jaroušek a Magdalena Rochová.

Architekturou žijeme. Navrhujeme městské i venkovské domy, novostavby i rekonstrukce. Zajímá nás soudobé architektonické pojetí, ale nezříkáme se ani tradičních forem. Vycházíme z charakteru místa. Chceme, aby nový dům souzněl s okolím a stal se nejenom přirozeně působícím prvkem, ale také obohacením dané lokality.

Každý projekt je výzvou. Stavby vytváříme klientům na míru. Snažíme se, aby odrážely jejich osobnost, jedinečnost a životní styl. Návrhy vznikají na základě oboustranného dialogu a vzájemného poznávání. Výsledkem je proto neopakovatelný originál.

Zásadní je pro nás souhra interiéru a exteriéru. Klademe důraz na přesné a logické uspořádání vnitřních prostor, které je podřízeno pohodlnému provozu domu. Soustředíme se na ztvárnění detailů, často původních, které ve výsledku posilují funkční i výtvarnou kvalitu celku. Zahrada je vždy součástí architektonického konceptu.

Při vzniku domu uplatňujeme komplexní přístup. Znamená to, že jako autorizovaní architekti řešíme všechny stupně projektové dokumentace: od studie, přes projekty pro územní rozhodnutí a stavební povolení, prováděcí dokumentaci až po autorský dozor při realizaci. Je to pro nás nezbytné, abychom dosáhli ideálu.

Z recenze Petra Volfa hodnotící rekonstrukci domu Košťál na Babě (Petr Volf, Dotek dokonalosti, příloha Ego Hospodářských novin, 31. května 2019, s.18-20)

"Vše je v souladu. Na svém místě. Nic není potřeba měnit, vymýšlet, opravovat. Nekompromisní kvalita: v provedení, materiálech a vybavení. Nenapadá mě alternativa, jak by něco šlo udělat jinak, než jsem právě viděl. Je v tom kus empatie spojené se znalostmi. A vnímám dávku pokory a snahu dobrat se podstaty architektury. Ne každý architekt to dokáže, ale ti, kteří jsou schopni obdobného uvažování, po sobě zanechávají domy odolávající rozmarům doby. Magdalena Rochová a Radek Jaroušek podávají takové výkony opakovaně."

Realizace a projekty

Ocenění
2011 – Grand Prix Architektů - Národní Cena za Architekturu v Kategorii rodinný dům za novostavbu rodinného domu v Malé Lhotě.
2012 – Designblok - Cena šéfredaktorů za Nejlepší prezentaci obchodu. Výstava Patricia Urqiola E2 pro Konsepti spolu s Liběnou Rochovou a Janem Činčerou.
2013 – Czech Grand Design - 2.místo v Kategorii obchod roku. Výstava Patricia Urqiola E2 pro Konsepti spolu s Liběnou Rochovou a Janem Činčerou.
2016 – Interiér roku 2015 - Hlavní cena v kategorii veřejný interiér za Cafe Záhorský.
2016 – Interiér roku 2015 - Absolutní vítěz napříč kategoriemi za interiér Café Záhorský.
2018 – Česká Cena za Architekturu - Nominace mezi 33 vybraných staveb na Českou Cenu za Architekturu za rekonstrukci Vily Zlatnice Praha.
2019 – Interier roku 2018 - Finalista v kategorii Rekonstrukce za vilu Košťál na Babě
2020 – Finalista Národní Ceny za Architekturu – Grand Prix Architektů
2021 – Nominace kurátory ArchDaily.com na cenu ArchDaily 2021 Building of the Year Awards
2021 – Finalista ceny Interiér roku 2020 v kategorii Veřejný interiér II.
2021 – Nominace na Českou cenu za architekturu 2021
2022 – Nominace kurátory ArchDaily.com na cenu ArchDaily 2022 Building of the Year Awards
2022 – Výběr mezi TOP 100 českých architektonických ateliérů Architect +
2022 – Nominace na Českou cenu za architekturu 2022
2023 – Finalista ceny Interier roku 2022 v kategorii Novostavba
2023 – Vítěz Interiér roku 2022 cena generálního partnera Kronospan
2023 – Výběr mezi TOP 100 českých architektonických ateliérů Architect +