Machoninová

Věra Machoninová

*27. 9. 1928Strakonice, Česká republika
Hlavní obrázek
Biografie
Po absolvování vysoké školy Věra Machoninová nastoupila do Státního projektového ústavu v Praze. A už za čtyři léta poté, roku 1956, získala společně s manželem první cenu ve veřejné architektonické soutěži na Dům kultury v Jihlavě, jehož součástí je divadlo, společenský sál, loutkové divadlo, klubovny, restaurace, jakož i administrativní budova. Od dokončení realizace jihlavského areálu v roce 1961 uplynuly jen tři roky a je tu další první cena pro manžele Machoninovy, tentokrát ve veřejné architektonické soutěži na areál Mezinárodního hotelu a festivalového kina v Karlových Varech. A vskutku je co projektovat: hlavní sál festivalového kina (1200 míst), kongresový sál (600 míst), malý sál (450 míst) s třemi menšími sály s projekcí, hotel (850 lůžek), restauraci, dále salonky, kavárnu a vinárnu a rovněž padesátimetrový bazén s termální vodou. Až v Karlových Varech zase zazní znělka filmového festivalu, možná by měla připomenout, kdo je spolutvůrcem díla, které bylo dokončeno roku 1977 a v němž se tato prvořadá kulturní událost koná. A z mezinárodních lázní rovnou do mezinárodní architektonické soutěže: roku 1966 úspěšná architektka usilovala spolu s manželem a dalšími třemi kolegy o budovu univerzity v irském Dublinu; tým získal třetí cenu.
Věra Machoninová se v roce 1967 se Státním projektovým ústavem rozloučila a založila, ovšemže se svým mužem, Architektonický ateliér Alfa, který s jinými třemi ateliéry vytvořil Sdružení projektových ateliérů v Praze. Radostné ovzduší jara 1968 vstoupilo i do tvorby architekty, kterou představujeme - na základě zvláštní objednávky vypracovala návrh na Dům bytové kultury v Praze, tedy na specializovaný obchodní dům s nábytkem a s důrazem na desing o 13 000 metrech čtverečních prodejní plochy, který byl dokončen roku 1977. A pak obchodní dům Kotva na pražském náměstí Republiky! Když Věra Machoninová získala spolu s manželem první cenu ve veřejné architektonické soutěži na tuto výjimečnou budovu (realizace završena 1974), psal se rok 1970. Tehdy manželé Machoninovi, plni tvůrčích sil a v obdivuhodném rozletu, sotva tušili, že se jejich společná práce chýlí k závěru. Ještě si došli (rovněž roku 1970) pro první cenu v architektonické soutěži pro vyzvané účastníky na návrh budovy zastupitelského úřadu ČSSR v Berlíně (realizace skončena 1978) - a pak normalizace a konec. Až do roku 1989 neměli možnost zúčastnit se soutěží ani publikovat. Ovšemže i Sdružení projektových ateliérů v Praze bylo zrušeno (1971). A tak Věra Machoninová pracovala v Projektovém ústavu pro výstavbu hl. m. Prahy převážně na rozpracovaných projektech a prováděla autorský dozor na probíhajících stavbách.
Změna politických poměrů po listopadu 1989 přinesla novou naději, která však netrvala dlouho: ing. arch. Vladimír Machonin zemřel, a tím se společné dílo definitivně uzavřelo. Po manželově smrti Věra Machoninová založila vlastní architektonickou kancelář (1991) a pojmenovala ji - ovšemže se vzpomínkou na životního a tvůrčího partnera - Ateliér Alfa. Nadcházející léta přinesla Věře Machoninové nové první ceny: ve veřejné architektonicko-urbanistické soutěži na centrální náměstí města Štětí (1996), jehož byla realizována pouze menší část, a ve veřejné architektonicko-urbanistické soutěži na centrum města Jablonec nad Nisou (1999).
Pro všechny budovy, na jejichž návrzích se Věra Machoninová autorsky podílela (kromě rodinných a bytových domů), navrhovala i komplexní interiér, a tím vznikla kromě jiného i řada unikátního sedacího zařízení. Tvůrčí osud ing. arch. Věry Machoninové zůstává nadále otevřený.
Přemysl Veverka

Realizace a projekty