Střítecký

Jiří Střítecký

*14. 3. 1954Třebíč, Česká republika
28. 11. 2012Brno, Česká republika

A8000 s.r.o.

Radniční 7, 370 01 České Budějovice
(+420) 386 352 737
cb@a8000.cz

Hlavní obrázek
Biografie
Vystudoval fakultu architektury na VUT v Brně. Pracoval od roku 1980 v Druposu v Českých Budějovicích, kde se setkal s Martinem Krupauerem, se kterým ho spojilo pracovní partnerství a osobní přátelství bez hranic. V roce 1989 založili v Českých Budějovicích Atelier 8000, záhy také pobočku v Praze a tento velký architektonický atelier společně až do roku 2012 vedli. S Martinem Krupauerem v 90. letech pracovali v atelieru Jeana Nouvela v Paříži, s nímž později spolupracovali na několika projektech v Praze.
Jiří Střítecký učil architekturu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a na fakultě architektury VUT Brno. Přednášel o architektuře v mnoha městech u nás i na Slovensku, na školách i spolkových událostech. V roce 2004 s Martinem Krupauerem produkoval výstavu o práci Atelieru 8000 v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze a Kulturním centru Solnice v Českých Budějovicích. Společně napsali a vlastním nákladem vydali několik knih o své práci. Projekty Atelieru 8000 a rozhovory s nimi byly publikovány v odborných knihách i časopisech, stejně jako v novinách a populárním tisku. Realizace Atelieru 8000 se dočkaly řady ocenění. Ve škole a při práci lidsky i profesně ovlivnil a vychoval desítky a dokonce stovky studentů, architektů a inženýrů. Měl tři děti, Jiřího, Veroniku a Magdalenu.
Kromě architektury, tvorby a architektů měl rád svou širokou rodinu, své ženy a děti, přátele, kamarády napříč profesním spektrem i své učedníky; miloval přírodu, zvířata domácí i divoká, lesy, rybníky a rybníkářství; domy, v nichž žil; auta a lodě; sporty, jimž se do roztrhání těla věnoval; dobré jídlo i jeho přípravu, víno a slivovici; výtvarné umění, hudbu a knihy; vodu, moře, hory, cestování i domov.

Realizace a projekty