Biografie
V dětství žil v Indonésii (1952-56), poté žil v Amsterodamu, kde působil jako redaktor listu Haagse Post a jako autor scénářů. Následovalo studium na Architectural Association v Londýně (1968-73). Během svého studia zplodil mimojiné dva poměrně zdařilé teoretické projekty: The Berlin wall as architecture - Berlínská zeď jako architektura (1970) a Exodus, or the voluntary prisoners of architecture - Únik nebo dobrovolné zajetí architekturou (1972).
Stipendium Harkness Fellowship získané v roce 1972 mu umožnilo pobývat v USA (na Cornel University u O.M.Ungerse a IAUS u P. Eisenmana), kde fascinován New Yorkem začal analyzovat dopad kultury velkoměsta na architekturu a vydal knihu Delirious New York, a retroactive manifesto for Manhattan - Šílený New York, zpětný manifest Manhattanu.
V tomto období chtěl již Rem Koolhaas přejít od teorie k praktické aplikaci svých myšlenek a rozhodl se vrátit do Evropy. V Londýně roku 1975 založil společně s Eliou a Zoe Zenghelisovými a Madelon Vriesendorp Office for Metropolitan Architecture (OMA), jejímž cílem bylo nové definování vztahů - stejně dobře teoreticky jako prakticky - mezi architekturou a současnou kulturní situací. Od roku 1978 získal několik zakázek v Holandsku (mimojiné rozšíření parlamentu v Haagu) a to jej přimělo otevřít roku 1980 kancelář i v rodném Rotterdamu, která se v budoucnu stala centrem aktivit OMA. Ve stejném období otevřel Groszstadt Foundation, nezávislý subjekt kontrolující kulturní aktivity agentury, stejně jako dohled nad výstavami a publikacemi. Současné Koolhaasovi práce jsou shrnuty v knize OMA: S, M, L, XL, vydané roku 1996.

Pedagogická působení
Institute for Architecture and Urban Studies, New York
University of California, Los Angeles School of Architecture
Architectural Association, Londýn
Technical University, Delft, Holandsko
Rice University, Houston, Texas
Harvard University, Cambridge, Massachusetts
Strelka Institute, Moskva, Rusko

Realizace a projekty


3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Knihovna v Seattlu
Eva Vláhová
19.11.07 10:05
je zde...
Martin Rosa
19.11.07 11:59
zobrazit všechny komentáře