Stigler

Willi Stigler

*3. 5. 1903Štýr, Rakousko
29. 3. 1976Bad Hall, Rakousko
Hlavní obrázek
Biografie
Wilhelm Stigler patřil společně s Lois Welzenbacher, Clemens Holzmeister a Franz Baumann mezi nejvýznamnější tyrolské architekty 20. století. V jeho tvorbě se prolíná moderní mezinárodní architektura s místní stavební tradicí.
V letech 1921-25 vystudoval architekturu na Vysoké škole technické v Mnichově u profesorů Friedrich von Thiersch a German Bestelmeyer. Během studií pracoval v kanceláři Clemense Holzmeistera. V roce 1926 si v Innsbrucku založil vlastní studio, s nímž během padesátileté kariéry stihl vytvořil přes 600 projektů. Široké spektrum pokrývá od návrhů nábytku a svítidel, přes bytové, průmyslové a komerční stavby až po budovy lanové dráhy a urbanistické projekty.
Za stěžejní jsou pokládány nerealizované soutěžní návrhy univerzitní tiskárny v Innsbrucku a kostela v Hungerburgu ze 30. let, které jsou expresivně ztvárněny uhlovou kresbou připomínající práce Ericha Mendeslohna.
Willi Stigler byl roce 1964 navržen Ernstem Neuffertem za svého nástupce na Vysoké škole technické v Darmstadtu, ale nakonec místo zaujal Günter Behnisch. Po Stiglerově smrti v roce 1976 převzali jeho innsbrucký ateliér syn Willi a snacha Christl.