Takasaki

Masaharu Takasaki

*1953Kagoshima, Japonsko

monobito architecture

7-14-7-301 Ginza, Chuo-ku, 104-0061 Tokio
03 3545 5031
03 3545 5063
ta@takasaki-architects.co.jp
Hlavní obrázek
„Zkoumám architekturu jako sociální umění od roku 1982. Tím, že vytvářím šťastné splynutí lidí a věcí, vidím svou výzvu v pokusu zkombinovat materiály a myšlenky pomocí vnitřní dynamické síly… Rád bych při formování architektury a projektování prostoru sloučil jednoduchost, přírodu, lidství i božství… Věřím také, že architektura by měla obnovit náš vztah s duchovním a dát mu nový směr.“
Masaharu Takasaki

Biografie
Hlavní kancelář Takasaki architects se nachází v Tokiu, ale pobočku má i na Kjúšú ve městě Kagošima, v jehož okolí se nachází téměř většina Takasakiho realizací. Kancelář nese název „monobito architecture“ (mono = objekt, věc; bito = subjekt, člověk), a jak vyplývá z úvodní citace, je pro něj mísení těchto dvou elementů základním východiskem tvorby.
Takasaki náleží ke generaci japonských architektů, kteří zahájili svou architektonickou praxi v osmdesátých letech 20. století, v době takzvané „bubble economy“, ekonomické bubliny, což mu umožnilo realizovat unikátní architektonické struktury. Jeho práce nejenom že nemá srovnání v tak široce různorodém poli, jakým je japonská architektura, ale ani v současné světové architektuře.
Takasakiho silně imaginativní fantastická tvorba má zdá se původ nejen mimo naši pozemskou sféru, ale i za hranicemi našeho prostoru a času. Na první pohled nevykazuje spojitost s japonskou urbánní kulturou a architektonickou tradicí. Její zdroj se spíš nachází v kosmickém prostoru. Zachycuje zrod a vývoj vesmíru, odkazuje ke kosmickým principům a dimenzím. Fragmentární, chaotické, archetypální formy jako by byly stvořeny během šamanského rituálu; jsou směsicí posvátné geometrie a působení přírodních sil, vystihují je slova jako mysteriózní, mýtický, mimozemský či archaický. Jeho stavby přímo sálají magickou energii, jako by byly bránou do jiných dimenzí, jejich přítomnost deformuje čas a ohýbá prostor. Stavby jsou jako přijímače vyladěné pro komunikaci s vesmírnou inteligencí a sloužící k odhalení principů fungování vesmíru. Pro svou architekturu Takasaki používá termín „Earthian Architecture“ a popisuje ji jako „environmentalní bytost“, která propojuje lidstvo s kosmem.
Zdeňka Němcová Zedníčková

Realizace a projekty