Roan

Ching-yueh Roan

*1958Tchaj-pej, Tchaj-wan
Hlavní obrázek
Architekt, spisovatel, umělecký kritik a kurátor Ching-Yueh Roan (Ching-Yue/Ching-Yuen/Qingyue Roan; český přibližný přepis: Čching-Jüe Žuan) se narodil v roce 1958 v hlavním městě Taiwanu (Tchaj-wanu). V roce 1980 získal bakalářský titul z architektury na tchajwanské Tamkang University a v roce 1985 dostudoval magisterský stupeň na University of Pennsylvania v USA. Od roku 1988 je registrovaným architektem v Kalifornii a Wisconsinu, od roku 1992 také na Tchaj-wanu. Mezi lety 2002 a 2004 byl docentem na Katedře architektury Huafan University, mezi lety 2004 a 2008 zastával stejnou pozici na Shih Chien University a od roku 2008 je na Yuan Ze University, kde vede Katedru výtvarné kreativity a rozvoje.
Architekt Roan obdržel řadu designerských i architektonických cen. Vyhrál například první cenu v designerské soutěži se svým projektem knihovny a informační budovy pro střední školu (Nankang, Tchaj-pej) nebo projektem rekreačního střediska základní školy Guolin v kraji Taoyuan (Tchao-jüan) na Tchaj-wanu.
Roan je známý také jako spisovatel a získal již několik významných literárních cen za více než tucet beletristikých děl. V letech 2000 a 2001 například vyhrál tchajwanskou literární cenu, v roce 2003 tchajpejskou literární cenu i cenu kulturní nadace Wu Yongfu. Kniha Lin Xiu-Zhi a její rodina zařazena hongkongským časopisem Asia Weekly (Yazhou Zhoukan) mezi deset nejlepších čínských knih roku 2004.
Roan nezahálí ani jako kurátor, v roce 2002 připravil dvě architektonické výstavy „Legend of Changan West Road“ a „City of Sticky Bacteria“ v Taipejském Muzeu současného umění. V roce 2004 na stejném místě uvedl společně s Ann Yu-chien výstavu „the Rumor of China Towns: Chinese Architecture 2004“. V zahraničí na sebe upozornil na Benátském bienále v roce 2006, na kterém byl kurátorem tchajwanského pavilónu s názvem „Paradise Revisited: Micro Cities and Non-Meta Architecture in Taiwan“. V roce 2011 byl kurátorem výstavy „Illegal Architecture“ (Tchaj-pej).
Inspirován myšlenkami filozofa Laozi (Lao c´) navrhuje Roan tak, aby byl zachován nekonečný životní cyklus. Nechce stavět domy, které vydrží navěky, ale architekturu pro lidi, která s nimi bude žít a měnit se.
Ching-yueh Roan tvoři společně s  Ying-Chun Hsiehem, Marco Casagrandem a někdy i Shu Wangem skupinu the WEAK!. Roan přitom vystupuje především jako organizátor, kurátor a designér. Nejznámnějšími realizacemi skupiny WEAK! je podíl na obnově a oživení tzv. Treasure Hill (Tchaj-pej, Tchaj-wan) a tzv. „Bug Dome“ (Shenzhen/Šen-čen, Čína).
Jan Dostalík

Realizace a projekty

Zdroje:
Kelsey Campbell-Dollaghan: Illegal Architecture in Taipei, Architizer (2011)
Roan Ching-yueh, Wikipedia (2011)
Marco Casagrande: Illegal Architekture, Marco Casagrande bog (2011)
Government Interference in the Life Cycle of Buildings, eRENLAI – Youtube channel (2011)
Ching-Yue Roan - personal page, Yuan Ze University (2008)