Albert Ernest Doyle

*1877Santa Cruz, USA
Hlavní obrázek
Biografie
Albert Ernest Doyle se narodil v Santa Cruz a s rodinou se přestěhoval do Portlandu, kde založil svoji vlastní praxi. Učňovská léta (1893-1906) strávil u společnosti Whidden & Lewis, výjimkou byla dva roky v newyorské kanceláři u Henry Bacona. Během praxe u Whidden & Lewis se významnou měrou podílel na návrhu Forestry Building a expozice ke stoleté výstavě Lewis and Clark. Během praxe u Henry Baconu mohl navštěvovat přednášky na Columbia University. Od dubna do května 1906 podnikl velkou cestu po Evropě. Po návratu do Portlandu si otevřel svoji vlastní praxi. Po získání zakázky na významné rozšíření obchodního domu Meier & Frank vytvořil společnou kancelář s architektem William B. Patterson. Patterson v kanceláři působil jako inženýr a vrchní správce kanceláře. Po rozpadu firmy (1914) přejmenoval na A.E. Doyle, Architect.
Projekty kanceláře Doyle & Patterson nesoucí se v obrozeneckém a italském duchu udávaly tón všech dalších komerčních staveb v Portlandu (použití glazované terakoty). Jejich tvorba široce ovlivnila v 30. letech regionální styl řady obytných staveb podél břehu Oregonu a Washingtonu. Doyle také navrhl kašnu na pití na portlandském náměstí známou jako Benson Bubblers. Mezi jeho nerealizované projekty patří přístavba hotelu Portland a návrh United States National Bank. Doyled také navrhl Equitable Building (Budovu spravedlnosti) řazenou mezi art deco mrakodrapy. Tento projekt byl nakonec realizován až po druhé světové válce Pietrem Belluschim v mezinárodním slohu.
Ve 20. letech minulého století zažila Doylova kancelář druhou éru konjunktury a v roce 1925 byl do kanceláře přijat Pietro Belluschi. Doyle zemřel 1928 v Portlandu, avšak kancelář nesla jeho jméno A.E. Doyle & Associates až do roku 1943, kdy byla přejmenována na Pietro Belluschi, Architect.