Schwarz

Rudolf Schwarz

*15. 5. 1897Štrasburk, Francie
3. 4. 1961Kolín nad Rýnem, Německo
Hlavní obrázek
Biografie
Rudolf Schwarz byl německý architekt známý především díky návrhům katolických kostelů.
Do roku 1918 studoval Schwarz architekturu na technické univerzitě v Berlíně. Na sklonku první světové války byl povolán do vojenské služby. Válečné zážitky ho přiměly k jednoletému studiu teologie na univerzitě v Bonnu. Ve své dizertační práci se věnoval raným typům rýnských kostelů. V roce 1924 byl přijat do mistrovské školy Hanse Poelziga na berlínské Akademie umění. V té době se Schwarz angažoval v katolickém mládežnickém hnutí „Quickborn“ (Živý pramen, Studnice živé vody). Jako spoluvydavatel časopisu „Die Schilgenossen“ (Druhové ve znaku) byl v častém spojení s katolickým filosofem Romanem Guardinim, který ho významně ovlivnil. Zde rovněž začalo celoživotní přátelství s Ludwigem Mies van der Rohe. Schwarz vytvořil společně s členy Bauhausu moderní úpravu hradu Rothenfels, který sloužil jako duchovní centrum hnutí Quickborn.
V letech 1925-27 působil Schwarz jako učitel architektury na vysoké škole v Offenbachu nad Mohanem, kde vedl společný ateliér s Dominikusem Böhmem, který významně ovlivnil jeho tvorbu. Od roku 1927 působil jako ředitel uměleckoprůmyslové školy v Cáchách, než byla škola v roce 1934 zavřená. Následně se navrátil do Offenbachu, kde až do začátku druhé světové války spolupracoval s architektem Hansem Schippertem. Během války pracoval jako vedoucí týmu obnovy nacisty “osvobozeného“ Lotrinska. Po válce působil jako “generální projektant“ obnovy Kolína nad Rýnem (1946-52). Schwarz vypracoval projekt tzv. Duplikátního města, kde jižní a východní čtvrti slouží pro vzdělávání a obchod, zatímco severní část je využívána k průmyslové výrobě. Při obnově Kolína nad Rýnem Schwarz spolupracoval s Fritzem Schallerem, z čehož vznikl projekt „Das Neue Köln“, který byl protikladem k funkcionalistickému koncipování měst podle CIAM.
V letech 1953-61 vyučoval Schwarz na akademii umění v Düsseldorfu, kdy přešel do otevřeného střetu s Walterem Gropiem a dalšími čelními představiteli funkcionalismu.
V roce 1951 se Rudolf Schwarz oženil s architektkou a dlouholetou spolupracovnicí Marií Lang, která po jeho smrti vedla architektonickou kancelář Schwarz und Partner a dokončila více než 20 staveb dle plánů svého muže (z toho 10 kostelů).

Realizace a projekty